📸 Prachtig en uniek beeld uit de oude doos: Zoetemelk en Poulidor samen op de tandem

Een bijzondere foto van lang geleden: de twee eeuwige tweedes Zoetemelk en Poulidor samen op de tandem. Een fraai beeld!

presentation of the 2018 Tour de France

De redacteur van dienst die dit stukje schrijft, kroop al eens in de pen over zijn olympische droom voor 2024: Mathieu van der Poel en Wout van Aert samen op de tandem, in het weer geherintroduceerde baanonderdeel op de tweepersoonsfiets (lees de column hier).

Het blijkt niet helemaal een utopische droom, want het account Team Zoetemelk twitterde onlangs een mooie foto van twee andere matadoren samen op de fiets, waarvan er eentje ook nog eens familie van Mathieu van der Poel was: zijn wijlen opa Raymond Poulidor.

Op de foto zie je Poulidor en Zoetemelk in hun wielerkleding op de fiets. De foto moet ergens in het tijdsvak tussen 1974 en 1976 zijn gemaakt. In die tijd reden ze namelijk allebei voor de Franse ploeg Gan-Mercier, de kleding die je op de foto ziet.

Op de tandem lijkt Poulidor wel het meeste werk voor z'n rekening te nemen, want Zoetemelk zit lachend achterop. De mensen die Zoetemelk een wieltjeszuiger vonden, zullen hier hun vooroordel bevestigd in zien...

Begin voor Zoetemelk, einde voor Poulidor

De periode van 1974 tot 1976 zat nog redelijk in het begin van de carrièrre van Zoetemelk, terwijl het voor Poulidor in z'n nadagen was. De Fransman, die z'n hele loopbaan in ploegen reed die gesponsord werden door Mercier, stopte na 1977 met wielrennen. Voor Gan-Mercier werd hij in 1974 en 1976 respectievelijk tweede en derde in de Tour.

Zoetemelk werd vierde in de Tour van 1975 en legde beslag op een tweede plek in 1976. In beide jaren won hij ook ritten in La Grande Boucle. In 1974 en 1975 win hij ook het eindklassement in Parijs-Nice.

Pelotonpraat
  • photo NV/PN/Cor Vos © 2017