Mattias Skjelmose: 'Ik hou ervan mijn eten tot de gram toe af te wegen'

Matias Skjelmose wilde zelf sportwetenschappen studeren en bemoeit zich zelf ook veel met trainingsschema's en voeding.

Tour of Denmark 2023 - stage 5

Mattias Skjelmose van Lidl-Trek is pas 23 jaar oud, maar maakte al grote indruk door onder meer het algemeen klassement in de Ronde van Zwitserland te winnen. In de Tour kwam het er vanwege fysieke malheur nog niet uit als klassementsrenner, maar de Deen denkt ook daar hoge ogen te kunnen gooien in het klassement.

Voeding

Een van zijn karaktereigenschappen is dat hij een perfectionist is en gedreven tot en met, zo blijkt uit een groot interview dat in het meest recente magazine staat (je bestelt het hierrr).

De jonge Deen heeft er alles voor over om de top te bereiken en is zelf veel bezig met voeding- en trainingsleer. Na het vorige seizoen gooide hij het roer om.

"Ik ben niet per se andere dingen gaan eten, maar ik ben begonnen met het afwegen ervan en ik eet daarnaast vaker gedurende de dag. Niet zoals eerst een aantal keren een grotere hoeveelheid, maar vijf of zes keer kleinere porties. Het heeft ervoor gezorgd dat ik kilo’s ben kwijtgeraakt zonder dat ik kracht verloor."

Skjelmose zweer inmiddels bij z'n dieet en wijkt niet af van het plan. "Mijn voedingsdeskundige heeft een plan voor me opgesteld en ik vind het fijn om dat strikte plan te moeten opvolgen. Ik wil tot op de gram af volgen wat me is voorgeschreven."

Trainingen

Ook wat z'n trainer voor 'm in petto heeft, volgt Skjelmose op, maar niet als een robot. Hij is nieuwsgierig en wil weten waarom hij juist die trainingen moet doen. De Deen wilde aanvankelijk ook sportwetenschappen studeren.

"Ik ben heel geïnteresseerd in hoe je een menselijke prestatie kunt optimaliseren. Hoe je het maximale uit iemands lichaam kunt krijgen. Ik stel ook regelmatig vragen aan mijn trainer. Iedere keer als hij een nieuwe prikkel of inspanning voorstelt, wil ik weten waarom hij dat doet."

Achtergrond
  • Photo: Szymon Gruchalski/Cor Vos © 2023