Pello Bilbao over het begin van z'n profcarrière: 'Ik woonde nog in een studentenhuis, was een amateur die profkoersen reed'

Pello Bilbao is inmiddels een gelouterde prof, maar toen hij begon studeerde hij erbij en woonde hij nog op een studentenkamertje.

Tour de France 2023 - stage 10

Pello Bilbao won afgelopen seizoen een rit in een voor hem heel dubbele Tour de France - de start was in z'n eigen streek, maar het overlijden van ploeggenoot Gino Mäder wierp tegelijkertijd een gitzwarte schaduw over wat voor hem een feestelijk begin door zijn Baskenland had moeten zijn.

Natuurmens

De renner van Bahrain Victorious won een etappe voor Mäder en zamelde daarbij ook geld in voor een goed doel dat de Zwitser een warm hart toedroeg: natuurbescherming. Dat doel koos hij niet alleen uit om Mäder te eren, maar ook omdat hij zelf veel om de natuur geeft.

"Tijdens mijn jeugd was de fiets bedoeld als vervoersmiddel voor in het weekend of tijdens vakanties. Niet om mee te racen, maar om door natuurgebieden te rijden. Dan gingen we op vakantie naar Portugal of het Franse deel van het Baskenland en namen we onze fietsen mee."

Amateur die profkoersen reed

Het racen en de interesse in de wielersport kwam pas later. "Ik volgde in mijn jeugd enkel de Tour de France. Als kind was ik niet iemand die twee uur op de bank ging liggen om televisie te kijken. Pas toen ik op mijn vijftiende zelf ging koersen, begon ik het meer te kijken."

In 2011 wordt hij prof en is hij ineens ploeggenoot van renners als Sánchez, Mikel Nieve en Igor Anton. Hij weet dan nog amper wat het leven van een prof inhoudt. “Ik was een amateur die profkoersen reed. Ik studeerde ernaast en mijn prioriteit lag helemaal niet bij de wielersport."

"Ik won soms als belofte, maar was niet bezig met het worden van prof. Tegenwoordig werken jonge jongens al heel methodisch. Ze zoeken naar details, maar dat was voor mij onmogelijk op dat moment. Ik woonde nog in een studentenkamer en beleefde een mooie tijd met mijn huisgenoten."

Tekst gaat verder onder de advertentie

Spaanse bewegingswetenschappen

Zijn ouders stonden erop dat Bilbao zijn studie zou afmaken. In het wielrennen heeft hij ook wat aan zijn studie, want de Bask studeerde af in de Spaanse variant van Bewegingswetenschappen.

"Mijn vader wilde dat ik door zou gaan met studeren en dat accepteerde de ploeg. Ik heb Science of Physical Education gestudeerd. Ik zou mijn eigen trainingsschema’s kunnen maken, maar ik heb toch meer vertrouwen in mijn trainer, haha. Door mijn studie heb ik meer kennis gekregen van mijn lichaam, maar pas in de praktijk heb ik écht geleerd wat nodig is om een goede wielrenner te zijn."

Achtergrond
  • Photo: Nico Vereecken/Vincent Kalut/PN/Cor Vos © 2023