Wanneer je een rondje gaat wielrennen over de Utrechtse Heuvelrug of ergens op de Veluwe is het belangrijkste dat er in je omgaat dat je geniet van een prachtige fietstocht. Deze gebieden zijn volgens velen de mooiste plekken van het land om te wielrennen. Dat betekent dat het er op een mooie zonnige dag behoorlijk druk kan zijn met andere fietsers, wandelaars en auto’s.
Als wielrenner begrijp je als geen ander hoe belangrijk het is om met goede bescherming op de fiets te stappen; of het nou wel of niet druk is. Maar: een ongeluk zit, ook op de fiets, in een klein hoekje. Daarom is het verstandig om naast goede bescherming goed verzekerd te zijn. Denk aan een fietsverzekering, maar ook aan een uitvaartverzekering. In dit artikel vertellen we je er meer over.
Aansprakelijkheidsverzekering voor wielrenners
Zo is het bijvoorbeeld prettig om een aansprakelijkheidsverzekering te hebben wanneer je regelmatig op de fiets te vinden bent. Mocht er sprake zijn van een botsing of een ander ongeval waarbij er schade wordt opgelopen dan moet er gekeken worden naar de aansprakelijkheid. Gebeurt dit tijdens een wedstrijd of een ander evenement? Dan kan de organisator daarvan aansprakelijk worden gesteld, bijvoorbeeld wanneer er sprake is van een gevaarlijk parcours of te weinig ruimte tussen de weg en het publiek.
Train je echter op de openbare weg, dan zit dat net even anders. Als wielrenner ben je in dat geval gewoon een deelnemer van het verkeer. Bij een botsing met een motorvoertuig is de bestuurder van dat voertuig altijd voor 50% aansprakelijk. Ben je als wielrenner ook deels aansprakelijk voor een ongeval, dan is een aansprakelijkheidsverzekering handig om te hebben. Hiermee is de schade aan anderen (particulier) gedekt; zowel aan hun eigendommen als schade in het geval van lichamelijk letsel. Toch fijn om te weten!
Wielrenners hebben ook baat bij een uitvaartverzekering
Naast een aansprakelijkheidsverzekering is er nog een verzekering die van pas kan komen: de uitvaartverzekering. Natuurlijk hoop je niet dat je vroegtijdig gebruik moet maken van zo’n verzekering, maar het is wel goed om alvast wat meer te weten te komen over deze verzekering en om goed voorbereid te zijn op de toekomst.
Met een uitvaartverzekering zorg je ervoor dat je zekerheid hebt omtrent je uitvaart en het financiële plaatje dat daarbij komt kijken. Die verzekering dekt die kosten namelijk.
Hoewel dit voor veel mensen een gevoelig onderwerp is of een onderwerp waarvan veel wielrenners denken dat ze het toch nu nog niet nodig hebben, is het wel handig om je erin te verdiepen. Met een uitvaartverzekering zadel je je nabestaanden niet op met hoge uitvaartkosten.
Tegenwoordig kost een uitvaart in Nederland al gauw tussen de € 7.500 en € 11.000, een bedrag dat de meeste mensen niet zomaar hebben liggen. Daarom komt een uitvaartverzekering van pas.
Fietsverzekering is onmisbaar voor wielrenners
Hebben we het over verzekeringen voor wielrenners, dan mag een fietsverzekering natuurlijk niet ontbreken. De fietsverzekering is een must wanneer je veel fietst en/of wanneer je over een dure wielrenfiets beschikt. Helaas zijn racefietsen vandaag de dag nog erg in trek om te stelen.
Soms worden ze zelfs uit schuren of tuinen meegenomen. Met een goede en passende fietsverzekering bescherm je jezelf voor eventuele kosten in het geval van diefstal, schade of verlies van je fiets.
Een dure racefiets vervangen kost het nodige geld. Ook het repareren van je fiets loopt al gauw in de papieren. Door als wielrenner te investeren in een fietsverzekering bescherm je als het ware je investering in je racefiets.
Mocht de fiets gestolen worden of stuk gaan, dan kun je altijd gebruik maken van deze handige verzekering. Op de langere termijn bespaar je zo flink wat geld, omdat je bepaalde reparatiekosten niet uit eigen zak hoeft te betalen.
Neem een ongevallenverzekering door sport met hoog risico
Tot slot nog een verzekering die net als de uitvaartverzekering en aansprakelijkheidsverzekering te maken heeft met mogelijke ongevallen: de ongevallenverzekering. Ook deze dekking is van essentieel belang voor wielrenners vanwege de risico’s die bij deze sport komen kijken.
Deze verzekering dekt bijvoorbeeld vaak de medische kosten die voortvloeien uit ongelukken. Denk aan de kosten voor medicatie, doktersbezoeken en zelfs ziekenhuisopnames.
Daarbij is het goed om te weten dat wanneer je gewond raakt tijdens het wielrennen en je daardoor niet meer kunt werken, een ongevallenverzekering ervoor kan zorgen dat je alsnog compensatie krijgt voor de verloren inkomsten.
Je kunt dus met een gerust hart gaan wielrennen zonder dat je bang hoeft te zijn voor financiële gevolgen in het geval van een mogelijk ongeluk. Extra tip: draag altijd een beschermende uitrusting zoals een helm en pads voor extra veiligheid.
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met een commerciële partner
- Beeld: Unsplash / Viktor Bystrov