Nederland mag slechts met vier rensters naar Spelen in Parijs: dit is onze selectie

Nederland domineert het vrouwenwielrennen, maar toch slechts vier plekjes voor de wegrit. Ook nog met een addertje onder het gras. Wij zouden deze vier meenemen.

UCI World Championships Cycling 2023 women

In de olympische wegrit van de vrouwen, komende zomer in Parijs, starten in totaal maar negentig vrouwen. Gechargeerd gezegd zou Nederland dat hele peloton kunnen vullen met behoorlijk sterke rensters. In plaats daarvan mag bondscoach Loes Gunnewijk maar vier vrouwen met een Nederlands paspoort meenemen.

Dat is een behoorlijk lastige keuze, die nog eens wat lastiger wordt door het feit dat bij die vier vrouwen ook de twee tijdrijdsters moeten zitten die in Parijs actief zijn. We wikten en wogen, maar dit zou de selectie zijn die Wieler Revue naar de Spelen stuurt (dat wil zeggen: de redacteur die dit stukje schrijft, want ik heb eerlijk gezegd niet overlegd..)

1) Demi Vollering

Als beste wielrenster van het afgelopen jaar is zij onomstreden in deze selectie. Vollering kan op elk parkoers uit de voeten. Een parkoers met wat langere beklimmingen dan de Montmartre was uiteraard in haar voordeel geweest, maar in een koers met zo weinig controle - door de kleine ploegen - kan ze hier verrassend uit de hoek komen.

2) Lorena Wiebes

Lorena Wiebes is veel meer dan een sprintster. Ze kan het parkoers, waarin de klim naar Montmartre elk rondje bedwongen moet worden, dan ook prima aan. Een massasprint zal het sowieso niet worden, gezien de kleine ploegen, maar je zult Wiebes eraf moeten rijden om te winnen, en dat is lastig zat.

3) Ellen van Dijk

Ellen van Dijk heeft na haar zwangerschap (welkom Faas!) haar zinnen gezet op de olympische tijdrit en behoort daar tot de medaillekandidaten. Een reden om haar dus, verplicht, ook in de wegploeg op te nemen. Maar ook op de weg komt ze sterk voor de dag en kan ze prima in dienst rijden van Wiebes en Vollering.

4) Riejanne Markus

Het verhaal van Van Dijk gaat ook op voor Markus, maar dan wellicht net in iets mindere mate - ze is een iets minder grote favoriet in de tijdrit en een parkoers met wat meer hoogtemeters was op de weg beter voor haar geweest. Toch kan ze de rol als helper/wegpkapitein prima vervullen.

Met pijn in het hart: geen Marianne Vos

Helaas, helaas: met heel veel pijn in het hart is er geen plek voor Neerlands beste wielrenster ooit in deze olympische selectie. Een lastige keuze, maar ik zie - op dit moment - Vos niet iets doen wat Lorena Wiebes niet kan op de heuveltjes en die laatste heeft een sterker eindschot.

Jonkies nog even in de wachtkamer

Dan zijn er ook nog jonkies als Fem van Empel, Shirin van Anrooij, Puck Pieterse (al zet die alles natuurlijk op het MTB'en) en Mischa Bredewold. Als die zich stormachtig ontwikkelen zou je misschien nog een plekje kunnen inruimen in de selectie - te denken valt bijvoorbeeld aan Van Anrooij in plaats van Markus, want de Zeeuwse beschikt in potentie ook over een sterke tijdrit.

Overigens geldt dit natuurlijk in het algemeen. Als iemand van de vier potentiële Spelen-rensters straks geen deuk in een pakje boter rijdt, en Vos is na haar operatie plotseling weer heel goed, dan is een wijziging snel gemaakt.

Achtergrond
  • Photo: Kei Tsuji/SCA/Cor Vos © 2023