Johan Boskamp deelt hilarische anekdote over Eddy Merckx: 'Dat moet hij me niet meer lappen!'

Ex-voetballer Johan Boskamp maakte ooit de fout om met Eddy Merckx in de Vlaamse Ardennen te gaan fietsen...

Tour de France 2019 - Stage-3

We zien het Mathieu van der Poel of Remco Evenepoel niet meteen doen, maar Eddy Merckx trainde in de jaren '70, toen hij nog renner was, in de winter mee met de Belgische voetbalploeg RWDM. En De Kannibaal kon een balletje trappen, zo blijkt.

"De grootste sportman aller tijden kwam mij in 1976 héél vriendelijk vragen: coach, mag ik in de winter af en toe meetrainen?", zegt ex-trainer Pieter de Visser in Het Nieuwsblad. "Plots liep Merckx naast mij tijdens het boslopen. Later speelde hij ook mee in onderlinge wedstrijdjes. Nou, die Eddy kon ook voetballen."

Johan Boskamp voetbalde op dat moment ook bij RWDM. "Wij keken op naar Eddy Merckx”, zegt hij. “Als zo’n man een balletje met je komt trappen, verwelkom je hem met open armen. Eddy was een wereldster, maar tegelijk heel nederig. Hij was bij RWDM één van de jongens. Hij liep trouwens ook lekker, wij voetballers lagen snel op apegapen."

Samen fietsen

Eén keer waren de rollen omgedraaid en trok Boskamp een strak wielerpakje aan om samen met De Kannibaal op pad te gaan. Op de steile kasseihellingen in de Vlaamse Ardennen dan nog wel! Boskamp heeft er nog steeds spijt van. "We zijn inderdaad één keer gaan fietsen, maar dat was een verschrikking", lacht hij.

"Het was op één van de hellingen van de Ronde van Vlaanderen. Terwijl hij boven zijn tweede koffietje aan het bestellen was, zat ik halverwege die klereberg. Toen ik eindelijk boven was, zei ik Eddy: Dit lap je me nooit meer."

Pelotonpraat
  • Photo Vincent Kalut/PN/Cor Vos © 2019