HomeMagazineJan Maas over WK-zege Van der Poel: 'De taxichauffeur had geen idee...

Jan Maas over WK-zege Van der Poel: ‘De taxichauffeur had geen idee dat de wereldkampioen in haar auto zat’

Jan Maas maakte de historische zege van Mathieu van der Poel van dichtbij mee. Hij vertelde er in Wieler Revue smakelijk over.

In de Wieler Revue-eindjaarsspecial (sluit hier een abonnement af) blikken we uitgebreid terug op het door Mathieu van der Poel gewonnen WK. Onder meer door de ogen van Jan Maas, die een van de helpers was in Glasgow. “Ik ben iemand die niet graag uit koers stapt, maar de groep waarin ik zat was niet meer bereid door te rijden. Op een gegeven moment zei Pascal Eenkhoorn: ‘Mathieu zit in de finale, laten we afstappen.’ Ik zeg het niet snel, maar deze keer was ik blij dat ik afstapte.”

“We zaten in de bus en het regende, maar op een gegeven moment zeiden we tegen elkaar: ‘Kom op, we gaan nu langs het parkoers staan.’ We stonden net voor de bocht van Montrose Street. Onze livestream liep achter en precies één kilometer van waar we stonden viel Mathieu. Ja, er werd gescholden op dat moment. Hij reed echter al snel weer voorbij en we zagen dat hij nog een grote voorsprong had. Hij en de auto waren net de bocht om toen Pogačar, Van Aert en Pedersen in beeld kwamen.”

Maas en andere afgestapte teamgenoten speelden nog een miniem rolletje. “Mathieu had nog een voorsprong van twintig seconden, maar we spraken af dat ik met mijn zware stem zou schreeuwen dat de achtervolgers 45 seconden achter lagen, haha. Ik weet niet of ze het echt hoorden, maar we dachten in elk geval te zien dat de moed ze in de schoenen zakten. Ja, zelfs na de koers probeerden we Mathieu nog te helpen, haha.”

Chauffeur

Na het diner en de nazit in de hotelbar trekt de Nederlandse ploeg nog naar het centrum van Glasgow. “Maar het was redelijk rustig. Grappig genoeg wordt er dan amper over wielrennen gepraat. Natuurlijk, tijdens het avondeten wel, maar in de stad niet. Er werd eens een grapje gemaakt als Mathieu niet herkend werd. Dan zeiden we dat hij wereldkampioen wielrennen was geworden en zag je mensen kijken met een blik van: oké, het zal wel.”

“In de taxi was ook grappig. Ik zat met Mathieu en zijn vriendin Roxanne (Bertels, red.) in de taxi. De chauffeur vroeg of we die dag nog iets gedaan hadden. Ik reageerde dat we naar het WK waren geweest. Mathieu speelde een beetje mee. Hij zei dat het wel heel druk was in de stad door dat wielerevenement. Die vrouw had oprecht geen idee dat de wereldkampioen in haar auto zat.”

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Team Visma | Lease a Bike start met Valter als kopman in Strade Bianche: ‘Het is een eer om kopman te zijn’

De Hongaar heeft een goede track-record in de Italiaanse semiklassieker. In 2022 werd hij...

Kopecky blikt nog eens terug op Strade Bianche vorig jaar: ‘Geen spijt hoe het is gegaan, het was een eerlijke strijd’

Het verhaal is bekend: in de finale kwamen ploeggenoten Vollering en Kopecky op kop...

🎥 Oeps, kasseistrook Parijs-Roubaix staat onder water bij verkenning Israel-Premier Tech

We maken ons op voor die andere wielerwedstrijd over ongebaande paden - te weten:...

Oud-prof Stijn Steels doet boekje open over ‘Zwiftrenners’ Vine en Osborne: ‘Ik krijg nog nachtmerries!’

Stijn Steels stopte eind 2022 op 32-jarige leeftijd met profwielrennen. De zoon van spurtbom...

Meer zoals dit

Team Visma | Lease a Bike start met Valter als kopman in Strade Bianche: ‘Het is een eer om kopman te zijn’

De Hongaar heeft een goede track-record in de Italiaanse semiklassieker. In 2022 werd hij...

Kopecky blikt nog eens terug op Strade Bianche vorig jaar: ‘Geen spijt hoe het is gegaan, het was een eerlijke strijd’

Het verhaal is bekend: in de finale kwamen ploeggenoten Vollering en Kopecky op kop...

Mathieu van der Poel over aanvallend koersen en wattages: ‘Het is grappig dat juist demarrages de minste pijn doen bij me’

In ons nieuwste magazine – de superdikke seizoengids met alle info over het wielerseizoen...