Thibau Nys kreeg in Dublin te kampen met rugpijn: 'Maar nu terug onder controle'

Ondanks de rugklachten rijdt Thibau Nys komend weekend de Superprestige in Boom én de wereldbeker in Flamanville.

Men elite UCI cyclo-cross World Cup 2023

Na een razend seizoensbegin, zit Thibau Nys al enkele weken in een dipje. Zijn laatste zege dateert al van de Koppenbergcross, bijna een maand geleden. In de wereldbekermanche van Dublin kwam Nys junior niet verder dan een zesde plek.

In het eerste deel van de wedstrijd reed hij nochtans resoluut aan de leiding. “Ik had het gevoel dat ik alles onder controle had en kon de rest echt onder druk zetten", vertelt hij aan Het Laatste Nieuws. In het tweede deel zakte hij terug en daar was een logische verklaring voor.

Rug

Nys kreeg namelijk af te rekenen met rugklachten, iets wat hem ook vorige winter parten speelde. "Daardoor begon in de zandbak, die voor mij heel bepalend was en waar ik de eerste vier ronden vlekkeloos doorheen kliefde en telkens wat ruimte nam, plots het tijdverlies op te stapelen. In de slotfase had ik niks meer over."

Toch maakt Nys zich niet al te veel zorgen. Een dag later heeft hij de klachten ook weer onder controle. "Dit was een loodzware cross. Iedereen zal zijn rug vandaag wel hebben gevoeld. Ik onthoud vooral dat eerste half uur."

Trainingskamp

Komend weekend rijdt hij zowel in Boom als in Flamanville. "Daarna trekt hij met Lidl-Trek twee weken op stage naar Calpe", zegt papa Sven. Dat betekent dat hij de Exact Cross in Essen (9/12), de wereldbekermanche in Val di Sole (10/12) en de X20 Trofee in Herentals overslaat. In de wereldbekermanche in Namen (17/12) hervat hij.

Achtergrond
  • Photo: Billy Ceusters/PN/Cor Vos © 2023