Demi Vollering over druk: 'Wat me vooral triggert is onzekerheid, als je te zeker bent word je lui'

Demi Vollering kende een geweldig seizoen, maar ze vertelt altijd onzeker over zichzelf te blijven.

Gravel World  Championships 2023 Women

Volgend seizoen zal ze druk voelen van het moeten bevestigen. "Ik voel dan vooral druk vanuit mezelf. Ook wel vanuit mijn omgeving, want mensen verwachten dat ik volgend jaar weer even ga winnen. Dat maakt het moeilijker. Wat me vooral triggert is onzekerheid. Mijn vader heeft altijd gezegd: 'Een goede ondernemer is altijd onzeker.' Omdat hij onzeker is, checkt hij alles dubbel en doet hij altijd een stap extra. Als je te zeker bent, word je lui en ga je onderuit", vertelt ze in Kop over Kop.

Soms ervaart Vollering stress van de druk die bij het wielrennen komt kijken. "Alleen dan probeer ik me te focussen op wat ik zo leuk en mooi vind aan de sport. Ik werk ook met een sportpsycholoog met wie ik goed kan praten. Als ik het gevoel heb dat ik heel gemotiveerd moet zijn en ik voel het niet, dan praat ik met hem."

WK

Als voorbeeld noemt Vollering het WK in Glasgow. "Het was net na de Tour en ik zat nog op een gele wolk. Mijn hoofd stond niet heel erg naar het WK en dat vond ik lastig. Enerzijds had ik van: ik moet gretig zijn, want het is wel een WK. Maar ik voelde het niet helemaal. Heel raar. Ik heb goed met hem gesproken. De vraag is: waarom wil ik koersen? Waarom wil ik dit? Als je dat kunt invullen, dan is het niet zo moeilijk allemaal. Als je een sterk antwoord terug hebt, is het makkelijker het gewoon te doen."

Vollering haalt motivatie uit verschillende dingen. "Motivatie is om koersen te winnen, maar ik haal motivatie uit meer dingen. Dat is bij mij persoonlijk bijvoorbeeld het inspireren van jeugd, maar ook doordat ik terugdenk aan kleine Demi en me afvraag waarom ik ben gaan fietsen. Dan word ik blij en heb ik meteen zin om te koersen."

Achtergrond
  • Photo: Alessandro Perrone/SCA/Cor Vos © 2023