Franck Alaphilippe vliegt buiten bij Soudal Quick-Step: 'Spanningen tussen Julian en Lefevere'

Franck Alaphilippe hoopt in de toekomst wel de persoonlijke trainer van zijn neefje Julian te kunnen blijven.

Tour de France 2023 - stage 08

Soudal Quick-Step heeft beslist om het contract van Franck Alaphilippe niet te verlengen. De Fransman werkte al sinds 2020 als trainer voor The Wolfpack. Echt verrast is hij niet. Er waren volgens hem al een tijdje spanningen tussen Julian Alaphilippe en grote baas Patrick Lefevere.

"Ik had het wel een beetje zien aankomen”, zegt Franck Alaphilippe in gesprek met CyclismActu. “In de periode waarin Soudal Quick-Step en Jumbo-Visma onderhandelden over een mogelijke fusie, kreeg ik al het eerste signaal. Aangezien mijn contract afloopt, zat ik in een lastige situatie. Toen de fusie uiteindelijk van de baan was, was ik nog steeds niet gerust, maar ik hoopte dat ik alsnog kon blijven."

Spanningen

Alaphilippe mocht uiteindelijk ophoepelen. "Na de fusieperikelen waren er spanningen tussen Patrick Lefevere en Julian, wat mijn situatie opnieuw een beetje onzeker maakte. Dus echt verrast was ik niet toen ik hoorde dat ik niet mocht blijven." (Lees verder onder de foto)

Foto: X

Hij blikt wel met een tevreden gevoel terug op de vier jaar waarin hij bij één van de beste teams ter wereld kon werken. "Het was een uitzonderlijke ervaring. Ik kon andere trainers ontmoeten en met hen trainingsmethoden bespreken. Ik kon ook toprenners van dichtbij volgen. Het was een heel goede ervaring."

Toekomst

Alaphilippe hoopt in de toekomst bij een ander team aan de slag te kunnen gaan. "Maar omdat ik pas begin november hoorde dat mijn contract niet verlengd werd, is dat niet eenvoudig. De meeste teams hebben hun technische staf voor volgend seizoen al samengesteld. Ik hoop in 2025 weer een ploeg te vinden."

Volgend jaar hoopt hij de persoonlijke trainer van zijn neef te kunnen worden. "Er worden momenteel gesprekken gevoerd met het team en Julian. Ik heb al met een ploegleider van het team gesproken en hij denkt dat het de beste oplossing is. Ik zal Julian zeker nooit in de steek zal laten."

Nieuws
  • Photo: Szymon Gruchalski/Cor Vos © 2023