Warre (22) wordt prof bij Soudal Quick-Step: 'Als kind lag ik in coma en mocht ik drie jaar niet koersen'

Warre Vangheluwe is er na een onwaarschijnlijk parkoers in geslaagd om een profcontract bij Soudal Quick-Step te versieren.

Heistse Pijl 2023

Elke jonge coureur droomt ervan om profrenner te worden, maar zo'n profcarrière is enkel maar voor de allergrootste talenten weggelegd. Warre Vangheluwe is één van die gelukkigen. De 22-jarige renner uit Tielt keek in zijn jeugd op naar Quick-Step en mag volgend seizoen zelf aan de slag in het shirt van The Wolfpack.

Vangheluwe reed al wedstrijdjes sinds hij acht jaar was. Dat hij het ooit tot profrenner zou schoppen, leek vrij onwaarschijnlijk. Op 9-jarige leeftijd raakte hij immers betrokken bij een heel zwaar verkeersongeval. "Het was echt een kwestie van leven of dood", vertelt hij aan Het Nieuwsblad.

"Ik heb anderhalve week in coma gelegen en mocht drie jaar lang niet meer koersen. Dat was voor mij ontzettend moeilijk, want ik zag mijn broers week na week op de fiets kruipen, maar zelf mocht ik niet koersen."

Hel

Toen hij op zijn 12e eindelijk terug een koerspakje mocht aantrekken, was de lange lijdensweg nog niet voorbij. "Ik ben door een hel moeten gaan. Na de finish schreeuwde ik vaak van de hoofdpijn. Ik heb er alles aan gedaan om profrenner te worden. Het is onwerkelijk dat ik na zo’n parkoers die droom ook heb kunnen waarmaken. Als klein ventje keek ik al op naar dat Quick-Step."

Het voorbije seizoen reed Vangheluwe voor het opleidingsteam van Soudal Quick-Step. Hij won onder meer de Youngster Coast Challenge en klopte daarbij Alec Segaert, de Europese kampioen tijdrijden bij de beloften. In Tour du Loir et Cher eindigde hij derde en schreef hij het jongerenklassement op zijn naam.

Warreors

Intusen heeft Vangheluwe ook een eigen fanclub. Vanwege zijn uitzonderlijke doorzittingsvermogen, kreeg die de naam 'Warreors', een samentrekking van 'Warre' en 'warriors'. "Het is leuk om te zien hoeveel mensen nu al zo begaan zijn met mijn carrière, nog voor die eigenlijk goed en wel begonnen is."

Achtergrond
  • Photo: Tim van Wichelen/Cor Vos © 2023