Richard Plugge: 'Lekke band Van Aert in Roubaix was geen pech'

Volgens de CEO van Jumbo-Visma had de lekke band van Wout van Aert op Carrefour de l'Arbre voorkomen kunnen worden.

Paris Roubaix 2023 elite

Wout van Aert zag in het voorjaar een allereerste en felbegeerde zege in Parijs-Roubaix door zijn neus glippen. Op Carrefour de l'Arbre reed hij alles en iedereen aan flarden, tot hij plots af te rekenen kreeg met een lekke band. Hij wisselde van fiets en zag vervolgens zijn eeuwige rivaal zijn eerste kassei winnen.

"Brute pech", dachten heel veel wielerliefhebbers, maar Richard Plugge denkt daar opvallend genoeg anders over. "Wij zien lek rijden niet als pech", zegt de CEO van Jumbo-Visma aan Het Laatste Nieuws. "We moeten gewoon zorgen dat het niet kan gebeuren. Want rijdt Wout niet lek, dan wint hij waarschijnlijk Parijs-Roubaix."

Hoe kon die lekke band dan vermeden worden? "Er zijn heel veel manieren om te voorkomen dat je lek rijdt. Op vlak van materiaal, maar ook door de manier waarop je rijdt. We analyseren alles: hoe gaan dingen, hoe rijden renners, hoe hard rijdt die man?" (Lees verder onder de beelden)

In de toekomst wil Plugge meer aandacht besteden aan materiaal. "We willen voorkomen dat we lek rijden of anderszins in de problemen komen qua materiaal. Het is heel makkelijk om te zeggen: we hebben pech, dat was het dan. We gaan op zoek hoe we dat kunnen voorkomen. Dat wil niet zeggen dat we het zullen voorkomen, maar we willen het wel zo veel mogelijk uitsluiten.”

Achtergrond
  • Photo: Tim van Wichelen/Cor Vos © 2023