Wout van Aert ergert zich soms aan opdringerige fans: 'Als ik met familie op restaurant ben durf ik 'nee' zeggen'

Wout van Aert is één van de populairste renners op onze aardbol, maar wil af en toe ook eens gewoon met rust gelaten worden...

Tour de France 2022 stage 12

Een wereldster kan rekenen op enorm veel roem en faam en dat is niet altijd even fijn. Ook de beste renners ter wereld kunnen daarover meespreken. Het is heel fijn als trouwe supporters jou langs het parkoers luidkeels staan aan te moedigen. Maar als je helemaal uitgeput over de finishlijn bolt is het niet evident om meteen handtekeningen uit te delen en met iedereen breed glimlachend op de foto te gaan.

Het klinkt misschien wat verrassend, maar de renner die daar het meest last van heeft is Rigoberto Uran. In Colombia zijn ze immers nog meer wielergek dan bij ons en Uran is daar een soort halfgod. Op Instagram is hij overigens de tweede populairste renner, na Peter Sagan.

El Giro de Rigo

Wout van Aert maakte onlangs, op uitnodiging van Uran, een tripje naar Colombia om er de GranFondo 'El Giro de Rigo' te rijden. Daar zag hij met eigen ogen hoe gek de Colombianen zijn. "Die fans in Colombia waren zo enthousiast", zegt Van Aert in de podcast 'De Rode Lantaarn'. Als je daar een ster bent word je niet met rust gelaten." (Lees verder onder de foto)

"Uran had gelukkig geregeld dat we goed afgeschermd waren en dat we onze rustmomenten hadden. Maar als we ons dan wel in het publiek mengden, zei die op alles ja. Hij ging op elke foto, antwoordde op elke vraag... Hij maakt zeker tijd voor zijn fans.'

"Ik weet zelf hoe het is om vaak aangeklampt te worden. Soms wil je ook eens gewoon 'nee' kunnen zeggen. Maar Rigo deed dat heel duidelijk niet. Hij zei dat het zijn succes verklaart. Als hij één keer 'nee' zegt dan gaat zijn populariteit terug naar beneden. De fans zorgen ervoor dat hij het leven kan leiden dat hij nu heeft."

'Nee'

Van Aert trek daarentegen wel af en toe een grens. "Ik zeg soms wel eens 'nee' als dat nodig is. Ik probeer zoveel mogelijk tijd te maken voor mijn supporters en ik besef uiteraard het belang ervan. Dankzij hen kan ik zo'n mooi leven leiden en word ik zo goed betaald.

"Alleen slaat het soms eens door. Als ik me bijvoorbeeld niet meer perfect kan voorbereiden op de wedstrijd. Of als ik eens gewoon met mijn familie op restaurant wil genieten. Op zo'n momenten durf ik wel eens zeggen dat het niet past."

Verhuizen

Veel renners wonen in Spanje of Monaco om aan die opdringerige fans te ontkomen. Daar kunnen ze rustig hun kilometers afwerken, zonder dat ze om de haverklap moeten stoppen om met een fan op de foto te gaan. "Ik heb ook wel eens nagedacht om naar daar te verhuizen", zegt Van Aert.

"Maar dan omwille van andere redenen. Bijvoorbeeld om in betere omstandigheden te kunnen trainen. Die ene foto is het probleem niet. Het wordt pas een probleem als ik me er begin aan te ergeren, als ik het niet leuk vind en als ik het gevoel heb dat mijn privacy weg is. Dan moet ik zo'n beslissingen maken."

Achtergrond
  • Photo: Dion Kerckhoffs/Cor Vos © 2012