🎥 Andreas Leknessund traint in -24 graden: 'Uitdaging voor longen en luchtwegen'

Echte flandriens trainen in koude, regen en wind. Ijsberen zoals Andreas Leknessund gaan nog een stapje verder.

Giro d’Italia 2023 - 106th Edition - stage- 15

Bij ons is het dezer dagen erg frisjes en valt er zelfs hier een daar wat sneeuw. Voor Mathieu van der Poel en Remco Evenepoel is het een reden om hun land te ontvluchten. Zij vertoeven momenteel aan de Spaanse kust in Calpe, waar ze samen hun winterkilometers afwerken.

In Noorwegen is het nog een pak frisser dan hier. Andreas Leknessund trekt er zich weinig van aan en stoomt zich gewoon dicht bij huis klaar voor het nieuwe wegseizoen. En niet om binnen op de rollen te trainen. Op Instagram deelde de 24-jarige Noor een filmpje tijdens één van zijn trainingen. Zijn fietscomputer gaf een temperatuur van maar liefst -24 °C aan!

De man die dit voorjaar in de Giro vijf dagen het roze mocht dragen, lijkt het zelfs allemaal heel leuk te vinden. Hij kijkt breed glimlachend in de camera en steekt zijn duim op. Aan zijn wimper hangt zelfs een stukje bevroren ijs en het wegdek is helemaal ondergesneeuwd. (Lees verder onder de beelden)

Longen

Philippe Gilbert maakte zich zelfs wat zorgen om hem. Op X (het voormalige Twitter) vroeg hij of trainen in dergelijke arctische omstandigheden wel gezond is. Leknessund diende hem zelf van antwoord. "Het is prima te doen, zolang je het maar niet koud krijgt. Trainen aan hoge intensiteit is wel te vermijden, omdat het een uitdaging kan zijn voor de longen en luchtwegen."

Leknessund heeft al vijf overwinningen op zijn palmares staan, waarvan ééntje in de WorldTour (een rit in de Ronde van Zwitserland). In de voorbije Giro droeg hij vijf dagen de roze leiderstrui en eindigde hij achtste in het eindklassement.

Achtergrond
  • Photo: Miwa iijima/Cor Vos © 2023