Nieuwe coach Wout van Aert kiest voor andere aanpak: 'Zijn niveau gaat lager zijn dan vorig jaar'

Wout van Aert duikt binnenkort terug het veld in, maar kersvers coach Mathieu Heijboer tempert de verwachtingen.

Wintertraining team Jumbo - Visma in Alicante 2023

Zaterdag 9 december is het zover. Dan rijdt Wout van Aert in Essen zijn eerste cross van het seizoen. Een maand later zit zijn vrij beperkte crosswinter er al weer op. Van Aert zal maar acht keer (eventueel nog Benidorm en Zonhoven erbij) in actie komen en daar is een goede reden voor.

"De cross is deze winter nog veel meer een middel dan een doel. Alles staat in functie van het voorjaar", zegt Mathieu Heijboer aan Het Nieuwsblad. Heijboer is sinds kort de nieuwe coach van Wout van Aert. Hij vervangt Marc Lamberts, die samen met Primoz Roglic naar BORA-hansgrohe is vertrokken.

Heijboer en Van Aert kiezen dus in tegenstelling tot de voorbije winters, voor een nieuwe aanpak van de crosswinter. Van Aert heeft immers nog enkele openstaande rekeningen in de Ronde en Roubaix. "Voorbije winter was de cross echt nog een doel en kwam er een eerste piek richting het WK in Hoogerheide. Nu is het geen doel meer. Zijn niveau gaat straks later zijn dan vorig jaar."

's Anderendaags weer trainen

Dat wil echter niet zeggen dat we Van Aert ergens achteraan het pak moeten verwachten. "Wout is iemand die altijd wil winnen. Misschien is hij er kort bij, misschien niet. Maar het is belangrijk dat hij 's anderendaags gewoon weer zijn geplande trainingen kan afwerken in de opbouw richting februari. We willen ook een frisse Wout op de stages die straks worden afgewerkt met het oog op de klassiekers."

Achtergrond
  • Photo: Tim van Wichelen/Cor Vos © 2023