Bjarne Riis geniet van Jumbo-Visma: 'Ze lopen ver voor op de rest'

Bjarne Riis stapt volledig uit de wielerwereld. De Deen gaf nog wel een interview over onder meer de huidige staat van het wielrennen.

Santos Tour Down Under Stage 3

Om aanbiedingen zat de Tourwinnaar van 1996 niet verlegen, vertelt hij in gesprek met het Deense Børsen. Ondanks dat hij door zijn dopingverleden niet door iedereen graag gezien werd in de wielersport. Riis koos echter om niet in te gaan op voorstellen van ploegen. Hij keerde terug naar Denemarken en wil iets buiten de wielersport gaan doen.

Neemt niet weg dat Riis de sport nog op de voet volgt. "Ik geniet van Jumbo-Visma, daar loopt zoveel talent rond. Ze hebben een groot budget, maar niets wordt aan het toeval overgelaten en ze doen alles om marginale winsten te behalen."

Aan de andere ploegen de taak om Jumbo-Visma, volgend jaar Team Visma | Lease a Bike, van de troon te stoten. "Qua communicatie kunnen ze nog een stap maken, maar op alle andere vlakken lopen ze ver voor op de rest. Ik begrijp niet waarom de andere ploegen niet harder proberen om de achterstand in te lopen. Zij zullen innovatief en creatief moeten zijn, maar ik zie ze het gewoon niet doen."

Tourstart

De laatste baan die Riis in de wielersport had, was in 2020 bij Team NTT. Later werd het stil om hem en hij was er zelfs niet bij tijdens de Tour de France-start in Kopenhagen. "Ik vond het een vreemde gewaarwording en ik had er meer moeite mee dan gedacht. Ik denk dat de organisatie gewoon niet wist wat ze met mij aan moest. Ik stond boven op de berg, omdat ik de beste was in mijn tijd. Daarom heb ik er waarschijnlijk meer van langs gekregen."

Riis benadrukt dat hij geen slecht mens is, omdat hij in het verleden fouten heeft gemaakt. "Ik kan nog steeds een goede leider zijn en mensen inspireren. Ik ben dankbaar dat ik een sterk persoon ben, met een sterk gezin achter mij. Het had ook anders kunnen lopen, kijk maar naar Jan Ullrich."

Achtergrond
  • Photo: Dion Kerckhoffs/Cor Vos © 2020