Patrick Lefevere: 'Sommige van mijn renners mogen van hun manager niet met mij praten'

De relatie tussen grote baas en personeel neemt bij Soudal Quick-Step soms wel extreme proporties aan...

Paris Roubaix 2023 women

Iedereen heeft altijd wel een beetje schrik van zijn of haar baas. Die betaalt immers je loon, zegt wat jij moet doen en kan jou ontslaan. Ook wielrenners moeten luisteren naar hun baas. Bij Jumbo-Visma bijvoorbeeld het voor het zeggen. Bij Soudal Quick-Step is Patrick Lefevere al enkele decennia de CEO.

Lefevere zou echter liever wat dichter bij zijn renners staan. Dat vertelde de inmiddels 68-jarige wielergoeroe in gesprek met De Tijd. "Ik zie mijn mensen te graag. Al sta ik als CEO verder van mijn renners dan ik graag heb. Mijn bureau is op de eerste verdieping, velen van hen durven zelfs niet tot boven te komen. Jammer. Nog erger is als ze niet met je willen praten ‘omdat dat niet mag van hun managers'. Ik vind dat verschrikkelijk."

Toekomst van de ploeg

Het is geen geheim meer dat Lefevere een dagje ouder wordt en op zoek is naar een opvolger. Het is iets wat hem bezighoudt, want Lefevere wil zijn levenswerk in goede handen achterlaten wanneer hij ermee ophoudt. "Mijn obsessie is de toekomst van de ploeg vinden zonder mij. Ik zou het zonde vinden als het zonder mij plots stopt."

"Ik heb al enkele fusies meegemaakt. Onlangs liep er een op de klippen omdat de aandeelhouders te snel wilden gaan. (de superfusie tussen Soudal Quick-Step en Jumbo-Visma is van de baan). Al sluit ik niet uit dat het er toch nog van komt."

Achtergrond
  • Photo: Tim van Wichelen/Cor Vos © 2023