HomeNieuwsMathieu van der Poel over dreigementen UCI, Iserbyt en kalender: 'Wij moeten...

Mathieu van der Poel over dreigementen UCI, Iserbyt en kalender: ‘Wij moeten ons aanpassen’

Na een tijdje aan de zonnige Spaanse kust vertoefd te hebben, maakt Mathieu van der Poel zich stilaan op om weer het veld in te duiken.

Mathieu van der Poel rijdt op 22 december in Mol zijn eerste cross. Ook Wout van Aert zal daar aan de start staan. In totaal staan er 12 crossen en het WK in Tabor op zijn programma. De regerende wereldkampioen op de weg en in het veld heeft twee weken voor de start van zijn veldritcampgne nauwelijks op de crossfiets getraind.

“Vorige week ben ik een paar dagen naar België teruggekeerd en heb ik 1 crosstraining gedaan”, vertelt hij aan Sporza. “Vandaag heb ik voor de tweede keer hier in Spanje op het strand getraind. Mijn vorm op de weg is goed, maar dat is niet altijd een referentie voor de cross. De basis is wel in orde.”

Terwijl Wout van Aert en Tom Pidcock hun crosscampagne wat terugschroeven, met het oog op de voorjaarsklassiekers, rijdt Van der Poel iets meer crossen. “Ik heb mijn beste wegseizoen achter de rug mét een crosswinter. Daarom doe ik het nog steeds. Ik geloof niet dat het een negatief effect heeft, zeker voor mij niet. Ik kan altijd competitie gebruiken.”

Dat betekent echter niet dat Van der Poel ook eeuwig zal blijven crossen. “Als de ploeg denkt dat ik een beter niveau kan halen zonder cross, dan is dat iets om over na te denken. Eens een rustige winter in Spanje zou ook eens deugd doen.”

Of hij vanuit Calpe het veldrijden gevolgd heeft? “Ik heb wat fragmenten gezien. Het is al een mooi seizoen geweest met veel verschillende winnaars. Baloise-Trek Lions is me in de breedte opgevallen. En wat Eli Iserbyt doet, is mooi. Hij rijdt alles en klaagt niet echt. Dat mag vermeld worden.”

Kalender

Omdat de ‘grote drie’, slechts een beperkt programma rond Kerst afwerken, reist de vraag of de kalender niet moet aangepast worden aan hen. Ook een WK in januari werd door de UCI overwogen, maar dat idee werd intussen van tafel geveegd.

“Ik vind niet dat die moet aangepast worden aan ons”, zegt Van der Poel daarover. “Cross is een aparte discipline. Wij moeten ons aanpassen aan de kalender als we willen crossen, niet omgekeerd. Van mij mag de huidige kalender blijven bestaan, ik heb er geen probleem mee.”

Dreigementen UCI

David Lappartient kreeg de afgelopen weken felle kritiek over zich heen. De UCI-voorzitter is misnoegd over de vele afzeggingen in de wereldbeker en wil occasionele ‘skippers’ zelf verbieden om het WK te rijden. Van der Poel is net als zijn collega’s in het veld niet onder de indruk van de dreigementen van de Fransman.

“Iedereen mag het WK rijden, ook al rijd je nul crossen”, zegt hij. “Dat is je goed recht. Ik snap dat het voor hen niet zo leuk is, maar ze hebben het zelf een beetje in de hand gewerkt. Ik maak me er zelf niet echt druk in.”

 

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Team Visma | Lease a Bike start met Valter als kopman in Strade Bianche: ‘Het is een eer om kopman te zijn’

De Hongaar heeft een goede track-record in de Italiaanse semiklassieker. In 2022 werd hij...

Kopecky blikt nog eens terug op Strade Bianche vorig jaar: ‘Geen spijt hoe het is gegaan, het was een eerlijke strijd’

Het verhaal is bekend: in de finale kwamen ploeggenoten Vollering en Kopecky op kop...

🎥 Oeps, kasseistrook Parijs-Roubaix staat onder water bij verkenning Israel-Premier Tech

We maken ons op voor die andere wielerwedstrijd over ongebaande paden - te weten:...

Oud-prof Stijn Steels doet boekje open over ‘Zwiftrenners’ Vine en Osborne: ‘Ik krijg nog nachtmerries!’

Stijn Steels stopte eind 2022 op 32-jarige leeftijd met profwielrennen. De zoon van spurtbom...

Meer zoals dit

Team Visma | Lease a Bike start met Valter als kopman in Strade Bianche: ‘Het is een eer om kopman te zijn’

De Hongaar heeft een goede track-record in de Italiaanse semiklassieker. In 2022 werd hij...

Kopecky blikt nog eens terug op Strade Bianche vorig jaar: ‘Geen spijt hoe het is gegaan, het was een eerlijke strijd’

Het verhaal is bekend: in de finale kwamen ploeggenoten Vollering en Kopecky op kop...

18-jarige Spanjaard uit team van Valverde overleden na ongeval op training

De 18-jarige Juan Pujalte is donderdag om het leven gekomen na een ongeval op...