Benoot: 'Ik heb de andere kant ook meegemaakt en zie dan ook wat beter zou kunnen bij andere ploegen'

Tiesj Benoot rijdt sinds 2022 voor Jumbo-Visma. Hij is nog steeds wat blij met zijn overstap naar de Nederlandse topploeg.

Tour de France 2023 - stage 17

Om naar Jumbo-Visma te gaan moest hij zijn contract verbreken bij Team Sunweb, waar hij een goed eerste jaar beleefde maar hij zich nadien steeds slechter begon te voelen. "In 2020 was Omloop meteen heel goed. De week nadien in Parijs-Nice haalde ik het beste niveau als klassementsrenner. Ik werd tweede, maar het was de laatste koers voor corona", vertelt hij tegen Live Slow, Ride Fast.

Iwan Spekenbrink kwam meteen met een contractverlenging op de proppen. "Ik was op dat moment heel tevreden bij de ploeg. Ik dacht: waarom niet? Ik tekende een contract voor twee jaar en daar kwam nog een jaar extra bij. Na corona hadden we met de ploeg een supergoed jaar, maar ik sukkelde met mijn rug en in de winter kwamen de eerste barsten."

"We zijn op bepaalde grenzen gebotst", aldus Benoot. "Ik bracht dingen terug naar de ploeg waarmee zij niet akkoord gingen. Dat ging bijvoorbeeld over mijn fietspositie. Ik stond op een andere manier tegen bepaalde dingen dan de ploegleiding. Aan het einde van het seizoen heb ik gelukkig mijn contract kunnen verbreken eind 2021."

Jumbo-Visma

Daar is hij de ploeg dankbaar voor. "Ik ben heel blij met de overstap die ik heb gemaakt. Ik kom tot het beste tot mijn recht in een ploeg als Jumbo-Visma met toppers naast mij. Ik had Kuurne-Brussel-Kuurne moeilijk kunnen winnen als ik in mijn eentje vooraan had gezeten. Het was heel moeilijk voor mij geworden als ik het alleen tegen Mohoric en Wellens had moeten opnemen."

Hij zat samen met Nathan Van Hooydonck voorop. "Er zouden veel renners in mijn plaats willen zitten door bij Jumbo-Visma te zitten. Ik zie ook wat beter kan bij andere ploegen, maar dat komt ook doordat ik de andere kant heb meegemaakt. Alle kleine dingetjes worden een optelsom. Je kunt harder trainen, je bent sneller hersteld."

Achtergrond
  • Photo: Nico Vereecken/PN/Cor Vos © 2023