Interview | Jonas Vingegaard: 'Het is een bizar plan, maar mijn grootste droom is om alle grote rondes in één jaar te winnen'

Volgende week maakt Jonas Vingegaard zijn programma bekend voor 2024, maar in gesprek met Wieler Revue blikte hij ook nog eens terug

Tour de France 2023 - stage 21

Wieler Revue reisde af naar Denemarken voor een uitgebreid gesprek met de Tourwinnaar. Het hele interview is te lezen in onze eindejaarsspecial, die hier te bestellen is! Of nog beter: neem een abonnement zodat je de seizoensgids met onder meer alle ploegen en renners, uitgebreide interviews met Mathieu van der Poel en Bas Tietema en een reportage van het trainingskamp van Lidl-Trek op de deurmat krijgt! Een ideaal kerstcadeau.

Vingegaard blikte onder meer terug op de Vuelta a España, waarin hij tweede eindigde achter ploegmaat Sepp Kuss en voor die andere Jumbo-Visma-kopman Primoz Roglic. Op de Angliru bleven ze met z'n drieën over, maar reden Roglic en Vingegaard weg van leider Kuss.

"Er was een afspraak dat ervoor gekoerst zou worden. Ik wilde graag dat Sepp zou winnen, maar het was ook zo dat als Sepp niet zou winnen, ikzelf graag wilde winnen. Dus op een gegeven moment zat ik een beetje in een moeilijke situatie. Als Sepp niet sterk genoeg was geweest om te volgen, dan had ik de Vuelta graag zelf gewonnen. Maar ik ben blij dat Sepp gewonnen heeft."

3 grote rondes

Na de Vuelta werd bekend dat Roglic vertrekt naar BORA-hansgrohe om daar als absolute kopman naar de Tour de France te kunnen. "Het is nu makkelijker geworden voor de ploegleiding om de programma's van de kopmannen samen te stellen. Het was duidelijk dat Primoz naar de Tour wilde aangezien hij die nog niet gewonnen heeft."

"Natuurlijk geeft dit de ploeg wat ruimte. In de Vuelta was ik superblij dat Sepp won en wat mij betreft hadden we toen al eerder duidelijk mogen maken dat we voor Sepp reden. Als je 1, 2 en 3 in het klassement bent, moet je er niet meer een onderlinge strijd van maken."

Ook ging Vingegaard in op zijn ultieme droom. "Het zou voor mij een droom zijn om alle grote rondes in één jaar te rijden en dan ook mee te doen om winst. Ik ben er niet zeker van of het fysiek mogelijk is. We zullen het er binnen de ploeg nog eens over hebben om de haalbaarheid te onderzoeken. Het is een bizar plan, maar het is zeker de grootste droom die ik koester in de wielersport."

Magazine
  • Photo: Tim van Wichelen/Cor Vos © 2023