Cavendish: 'Ik had niets, ik wilde niets, ik deed niets, ik voelde niets'

Mark Cavendish zou eigenlijk stoppen na het vorige seizoen, maar toch is hij weer in Spanje om zich voor te bereiden op 2024.

Presidential Cycling Tour of Turkiye 2023 stage-7

De beste sprinter ooit maakte tijdens de Giro d'Italia bekend te stoppen als wielrenner, maar in de Tour de France viel hij vervolgens uit met een sleutelbeenbreuk. Zo wilde hij niet stoppen en dus werd er een seizoen extra aan vastgeplakt. Het belangrijkste in die beslissing: in tegenstelling tot de jaren 2017 tot en met 2020 heeft hij plezier in het zijn van wielrenner.

De worsteling die Cavendish had, is goed te zien in een documentaire over hem op Netflix. Hij was depressief en kampte zelfs met suïcidale gedachten. In gesprek met Het Laatste Nieuws vertelde hij erover. "Ik had niets, ik wilde niets, ik deed niets, ik voelde niets. Tenzij een enorme waardeloosheid en verdomde leegte, die me alle motivatie deed verliezen. Ik was een nachtmerrie om mee samen te leven."

Gelukkig

Cavendish noemt het ironisch dat zijn hernieuwde geluk juist de hoofdreden was om te stoppen. "Dat ik mijn carrière met een goed gevoel kon afsluiten. Anderzijds is dat ook een argument om nog door te gaan. Eerlijk? ‘Wat bedoel je met ‘ik stop’?’, vroegen de kids me. Ik: ‘Euh... dat ik geen wielrenner meer zal zijn’. Daar konden ze niet bij. Ik ben hun grote voorbeeld, weet je. En mijn filosofie is: ‘never quit.' Dus ja..."

De Tour de France wordt weer het grote doel in 2024. "Ik deed dit al een keer of twintig eerder. En weet dus wat me te doen staat. Wat wel leuk is, en een geweldig comfort biedt: net als dit jaar zal ik gewoon kunnen opbouwen naar juli. Zonder dat ik mezelf moet uitsloven om in de selectie te geraken. Dat was ooit anders."

Nieuws
  • Photo: Tommaso Pelagalli/SCA/Cor Vos © 2023