Wout van Aert: 'Ik was in 2023 nooit op m'n best en daar zijn meerdere redenen voor'

Wout van Aert blikt terug op een wisselvallig seizoen en verklaart waarom hij op de grote afspraken telkens het onderspit moest delven.

Tour de France 2023 - stage 17

2023 was voor Wout van Aert het seizoen van net niet. Hij stond op de grote afspraken heel vaak op het podium en is nog steeds één van de beste renners ter wereld, maar er was er altijd wel ééntje die net een tikkeltje beter was.

Zo stond hij zowel in Milaan-San Remo als Parijs-Roubaix op het podium. In de Ronde van Vlaanderen finishte Van Aert vierde.  In de Tour werd hij twee keer tweede en twee keer derde. Op het WK in Glasgow veroverde hij zilver. Op het EK in Drenthe veroverde hij zilver. Op het WK veldrijden in Hoogerheide veroverde hij zilver.Gelukkig trok Van Aert ook eens aan het langste eind. In de E3 Saxo Classic klopte hij Mathieu van der Poel én Tadej Pogacar in een titanensprint.

"Ik was vorig jaar nooit op mijn beste niveau", zegt Van Aert in een interview met Het Nieuwsblad. "Ik was op geen enkel moment dezelfde als in 2022, ook al had ik wel meer kunnen winnen. Ik miste altijd dat ene procentje en daar zijn meerdere redenen voor."

Ziekte

"Na het veldritseizoen werd ik ziek (hij paste hierdoor voor de Strade Bianche) en daardoor moest ik te veel energie spenderen om top te zijn voor de klassiekers. Daarna ging het ups en downs. Mijn vorm was op geen enkel moment meer stabiel."

WK Hoogerheide

Een andere reden is het WK veldrijden in Hoogerheide. "Zo’n WK ligt op één maand van de klassiekers. Als alles volgens plan verloopt, is er nog tijd genoeg. Als er iets misgaat, ik werd bijvoorbeeld ziek, stuurt dat wel alles in de war. Je bereidt je ook sowieso voor op dat WK. Straks is dat niet het geval (Van Aert rijdt geen WK). Dat geeft me een mentale vrijheid die me de kans geeft meer te sparen richting de lente."

Achtergrond
  • Photo: Vincent Kalut/PN/Cor Vos © 2023