Michel Wuyts is hard voor Pidcock, coach & team: 'Het zijn loze schutters geworden'

Michel Wuyts ziet Tom Pidcock worstelen in het veld en ziet het rommelen bij de leiding van het ooit zo succesvolle INEOS Grenadiers.

Cyclocross race in Baal X2O badkamers trophee 2024 men

Mogen we Tom Pidcock nog bij de 'grote drie' in het veld rekenen? De Brit en ex-wereldkampioen begon uitstekend aan zijn crosswinter met een tweede plaats in Herentals (na Mathieu van der Poel) en daags nadien een zege in Namen. En dat met welgeteld één crosstraining in de benen.

Daarna liep het minder vlot. Pidcock ging nooit in duel met de wereldkampioen en kwam er in zijn laatste twee crossen niet aan te pas. Kanttekening: hij moet altijd achteraan het pak starten, kwam in Hulst bij het induiken in het veld al ten val en in Baal was hij ziek.

Michel Wuyts had er hoe dan ook meer van verwacht. "Ban het gedoe over de Grote Drie", zegt Wuys in zijn column in Het Laatste Nieuws. "Het is volkomen uitgemolken. Van Aert houdt het grootse voor later, ook Pidcock heeft er nog geen zin in. De Brit is de wisselvalligheid zelf. Een keertje fraai winnen, een keertje afdruipen op zes minuten."

Ook coach Kurt Bogaerts én team INEOS Grenadiers krijgen een veeg uit de pan. "Aparte jongens, Tom en zijn vermeende coach Bogaerts. Ze prediken regelmaat, maar vinden die niet. Zie Pidcocks wonderlijke raid op de Strade Bianche vorig jaar. Erna kwamen alleen een tweede stek in Luik-Bastenaken-Luik en een wereldtitel in het mountainbiken."

"Pidcock koerst naar het beeld van Team Ineos: wisselvallig, chaotisch, vaak onmondig. De fiere Grenadiers zijn loze schutters geworden. Daar zijn verschillende oorzaken voor."

Froome, Bernal & Portal

"Opeenvolgende rampen teisterden het team. In juni 2019 brak boegbeeld Froome dijbeen, heup en elleboog. Froome viel letterlijk weg. Het kon nog erger: in januari 2022 verbrijzelde opvolger Bernal bij een aanrijding in Colombia twintig van zijn botten."

Egan Bernal viert zijn Tourzege met sportief directeur Nicolas Portal. vierPhoto: Peter de Voecht/PN/Cor Vos © 2019

"Tussendoor voltrok zich het grootste drama. In maart 2020 stierf Nicolas Portal na een hartinfarct. De 40-jarige Portal gold als de meest empathische onder de ploegleiders. Bernal bestempelde hem als onvervangbaar. In drie jaar viel de centrale as van Ineos uiteen. De heropbouw is nog bezig."

Ratcliffe

Eigenaar Sir Jim Ratcliffe is een andere oorzaak die het geklungel bij de Britse formatie moet verklaren. Ratcliffe is de rijkste Brit met een vermogen van zo'n 34 miljard euro. "Hij bespeelt het hele topsportgamma", zegt Wuyts.

"Sir Jim verwierf de voetbalclubs FC Lausanne en OGC Nice, werd hoofdsponsor van het Britse zeilteam en plakte ‘Ineos’ prominent op de Mercedes-bolides in de Formule 1. Hij bezit ook 25% van Manchester United. Ineos Cycling is een nevenprojectje geworden."

Gerommel

"Rod Ellingworth, gedegen performance trainer en CEO, stapte recent op. Struikelblok was de mislukte aanwerving van Evenepoel. Ene Scott Drawer, oud-directeur van een sportschool en specialist in rugby, moet hem vervangen. Ex-tijdrijder Steven Cummings mag als ‘director of racing’ Drawers gebrek aan koerskennis camoufleren."

"Bij Ineos heerst overgangs-chaos en die doet interessante renners vluchten. Hart, Sivakov, Martínez, Plapp en Tulett vonden elders onderdak. Ze werden nauwelijks vervangen", aldus Michel Wuyts.

Geen categorie
  • Photo: Gregory van Gansen/PN/Cor Vos © 2024