De 5 lelijkste wielershirtjes van het profpeloton in het seizoen 2024

De Tour Down Under is begonnen, en daarmee wielerseizoen 2024! Alle shirtjes zijn bekend en dit vinden wij de lelijkste die er dit jaar rondrijden...

Een nieuw seizoen betekent ook dat alle ploegen een - op papier in ieder geval - nieuw tenue hebben. Sommige ploegen kregen andere sponsors en rijden in een totaal ander tenue, sommige ploegen voerden wat kleine wijzigingen door, sommige ploegen veranderden alleen details.

Maar een nieuw jaar is een nieuwe kans voor de modepolitie van Wieler Revue (die bestaat uit mij, de redacteur wiens naam bij dit stukje staat). Dit zijn van vijf naar één de het kwintet lelijkste shirtjes in het peloton in 2024.

5) Bahrain Victorious

Neeeheee niet nog meer wit! Het staat zo niksig vaak, en dat is ook het geval bij Bahrain Victorious. Dit shirtje heeft het een uitstraling van lik m'n vestje. Het roodachtige tenue van de vorige seizoenen was vele malen beter!

4) Astana

Astana maakte het nieuwe tenue al vroeg bekend, dus toen dacht ik dat het misschien wel de lelijkste zou worden. Zo'n vaart liep het niet, maar dat an sich prima blauwe shirt van ze is wel vernacheld door een soort rare rotspartij in de onderste helft.

3) Lotto-Dstny

Ik weet het, als je ene sponsor rood als kleur heeft, en je andere een op zichzelf al niet zo heel fraaie mintachtige groene kleur dan is het lastig een mooie shirtje maken. De ontwerper doet nog z'n best, maar met dat gele tussenstukje er nog bij vloekt het toch allemaal een beetje te veel wat mij betreft.

Photo: Peter de Voecht/PN/Cor Vos © 2024

2) Team dsm-firmenich PostNL

Het nieuwe shirtje van het Nederlandse team is al net zo'n rommeltje als de manier waarop je de teamnaam moet schrijven - dsm-firmenich met kleine letters en dan PostNL erachter met opeens weer drie hoofdletters.

Daar kunnen ze bij het wielerteam niet zo heel veel aan doen, want zo schrijf je de bedrijfsnaam nu eenmaal, maar in het ontwerp van het shirtje hadden ze natuurlijk wel een hand. Het groen met oranje is al niet zo mooi, maar het wit in het shirt slaat helemaal nergens op. Heel lelijk geheel kortom.

Beeld: PB Prod

1) Jayco AlUla

Ook de teamnaam Jayco AlUla ziet er altijd wat koddig uit - het duurde bij mij met lang voor ik doorhad dat Al Ula een streek in het fijne landje Saoedie-Arabië is... - en ook zij presenteerden een shirt dat een rommeltje is. Alsof Saoedie-Arabië nog niet erg genoeg is, zien we de de Russische vlag soort van opduiken.

Bovendien is het ook allemaal nog wat lelijker dan het rommeltje van Team dsm-firmenich PostNl, dus de twijfelachtige eer voor positie nummer één is voor de Australische formatie van Dylan Groenewegen.

Beeld: GreenEdge Cycling

Zoals je ziet rijden de vrouwen, die ploeg heet Liv AlUla in plaats van Jayco AlUla, in een iets ander shirt. Ietsje beter, maar heel fraai is het tricot waar we bijvoorbeeld Urska Zigart (links - voor de kijkers thuis - op de afbeelding - in zien rijden toch ook niet echt...

Pelotonpraat
  • Beeld: Team dsm-firmenich PostNL