Geen trip naar VS, één nieuwe locatie en compacte kalender: wereldbeker veldrijden flink door elkaar geschud

De UCI heeft de nieuwe kalender van de wereldbeker veldrijden gepresenteerd en er is heel wat veranderd.

benidorm

Afgelopen crosswinter was er flink wat commotie omtrent de wereldbeker veldrijden. Veel crossers sloegen af en toe eens een manche over vanwege de overvolle kalender of de verre verplaatsing. Dat was een doorn in het oog van de UCI. Voorzitter David Lappartient dreigde er zelfs mee om skippers uit te sluiten van WK-deelname.

Zover is het uiteindelijk niet gekomen. De UCI heeft zoals beloofd de wereldbekerkalender helemaal vernieuwd en ze hebben wat water bij de wijn gedaan. Er zullen komende winter slechtst 12 manches plaatsvinden (vorig jaar 14). Die worden verreden op amper twee maanden tijd (eind november tot eind januari).

Onder meer de manches in de Verenigde Staten en de sneeuwcross in Val di Sole verdwijnen van de kalender. Oristano, een stad op het Italiaanse eiland Sardinië, is de enige nieuwkomer. Troyes en Flamanville worden vervangen door Besançon.

Een andere nieuwigheid is de 'beschermde status' van sommige manches. De dag voor of de dag zelf van de wereldbeker in Dublin (1 december), Oristano (8 december), Hulst (21 december) en Besançon (29 december) mag geen andere veldrit worden georganiseerd.

Organisatoren van de Superprestige en de X2O-Trofee zullen dus moeten wijken voor de wereldbeker. De UCI wil met die beschermde status de internationalisering van het veldrijden bevorderen.

Nieuws
  • Cor Vos