Tadej Pogacar na L-B-L: 'Het was een emotionele dag, hele tijd met Urska's moeder in het hoofd' 

Tadej Pogacar was vandaag oppermachtig in Luik-Bastenaken-Luik. Maar een makkelijke dag was het niet voor hem, op meerdere fronten. 

tadej pogacar wijst naar de hemel

Er stond in Luik-Bastenaken-Luik geen maat op Tadej Pogacar. De Sloveen reed weg op La Redoute en perste er een solo uit van iets minder dan 40 kilometer. Daarin reed hij een voorsprong van zo'n anderhalve minuut bij elkaar op de nummer twee Romain Bardet.

Mathieu van der Poel werd derde; hij won de sprint van een klein pelotonnetje. Maar een duel tussen de twee was het nooit. Daarvoor was Pogacar simpelweg te sterk. Maar een makkelijk middagje (nou ja, zes uur...) was het niet voor de Sloveen.

"Ontzettend mooi om hier solo over de streep te komen, maar het was wel een zware dag. Het was superkoud! Ik had extra kleding aan. Vorig jaar ging het om energie sparen, nu wilde ik veilig en warm blijven. Het was een zware dag vanuit de start, maar we zijn blijven pushen met de ploeg om warm te blijven en het tempo hoog te houden."

Emotioneel

Buiten het fysieke aspect was het ook op ander gebied geen makkelijke dag voor Pogacar. Hij kwam naar de hemel wijzend over de streep. Een gebaar voor de moeder van zijn vriendin, tevens profwielrenster, Urska Zigart. Die overleed precies twee jaar geleden aan de gevolgen van kanker.

"Het was de hele dag heel emotioneel om rond te fietsen, ik dacht de hele dag aan Urska's moeder die twee jaar geleden overleed. Daarbij brak ik natuurlijk vorig jaar ook nog mijn hand hier. Ik heb nu toch wel wat extra voorzichtig gedaan in de afdalingen."

Nieuws
  • Cor Vos