Interview | Kurt Van de Wouwer: 'Twee jaar terug liepen we serieus achter, maar nu zitten we net onder de topploegen'

Lotto-Dstny eindigde afgelopen seizoen negende op de UCI-ranglijst. Die goede vibe hopen ze in 2024 door te trekken.

Team presentation of Lotto Dstny 2024

Vorige week was de ploegenpresentatie van Lotto-Dstny. Daar sprak sportief directeur Kurt Van de Wouwer over de doelen van de ploeg in 2024 en blikte hij terug op vorig jaar. "In 2023 hebben we een beetje boven verwachting gepresteerd, we hebben een voorsprong uitgebouwd op de UCI-ranglijst die we niet hadden verwacht. We hadden meteen getekend als ons vooraf was gezegd dat we negende zouden eindigen."

Bij Lotto-Dstny hopen ze dat niveau te kunnen doortrekken, zodat ze na dit seizoen redelijk veilig zijn wat betreft promotie naar de WorldTour. Na 2025 worden de nieuwe licenties immers uitgedeeld. "BORA-hansgrohe staat nog achter ons, maar gezien de transfers die zij hebben gedaan, is de kans klein dat ze achter ons blijven. Als we volgend jaar weer bij de eerste tien à twaalf kunnen eindigen, dan mogen we héél blij zijn."

Zonder Caleb Ewan

De strijd om promotie vat de ploeg volgend jaar aan zonder potentiële puntenpakker Caleb Ewan, die naar Team Jayco-AlUla is vertrokken. "Als hij vorig jaar tien koersen had gewonnen, was hij niet weggeweest. Hij had nog een contract. Er kwam sleet op de relatie omdat hij niet bracht wat we ervan verwachtten. Als hij echt goed is, is hij een topsprinter. Maar wat hij vorig jaar heeft gebracht, kunnen we in 2024 prima opvangen."

Photo: Nico Vereecken/PN/Cor Vos © 2023

Voor Ewan kwam geen vervanger. "Het grootste deel van het weggevallen budget gaat naar performance", aldus Van de Wouwer. "Er is een diëtist bijgekomen, een trainer en hoogtestages worden uitgebreid door de ploeg. Sinds vorig jaar hebben wij daar serieuze stappen ingezet. De top vier met de grootste budgetten zullen misschien moeilijk te zijn bereiken, maar wij zitten daar wel net onder."

De uitbreiding van de performance-kant is onderdeel van de goede prestaties van onder anderen Arnaud De Lie, Maxim Van Gils en Florian Vermeersch van afgelopen seizoen. "Het was voor de hele ploeg een absolute must om die stappen qua performance te zetten. Twee jaar terug liepen we inderdaad achter, maar inmiddels hebben we goede stappen kunnen zetten."

Magazine
  • Photo: Peter de Voecht/PN/Cor Vos © 2024