Michael Vanthourenhout, de man die zijn Belgische kampioenstrui niet één dag droeg: 'Gestreden voor die trui, maar mocht hem niet dragen'

Michael Vanthourenhout was een jaar lang Belgisch kampioen, maar droeg die trui nooit. Daar baalde hij enorm van.

BK Veldrijden 2023 in Lokeren elite men

Gisteren loste zijn ploeggenoot Eli Iserbyt hem af als Belgisch kampioen doordat de kleine Belg in Meulebeke zijn eerste nationale crosstitel bij de elite in de wacht sleepte, maar veel zal er niet veranderen in uiterlijk vertoon voor Michael Vanthourenhout.

De lange(re) Belg van Bingoal-Pauwels Sauzen was dan wel Belgisch kampioen, maar droeg die trui nooit. Hij was namelijk al Europees kampioen toen hij de nationale Belgische driekleur verdiende en verlengde die titel afgelopen november.

Strenge reglementen

De UCI is streng op truiengebied en een Europese kampioenstrui heeft voorrang boven de nationale kampioenstruien. Het stak Vanthourenhout, zo zegt hij in Het Nieuwsblad.

"Ik weet dat er reglementen zijn die we moeten volgen, maar ik vind dat wie twee truien in zijn bezit heeft, zelf de keuze zou moeten mogen maken. Of waarom niet een trui waar alles een beetje inzit? Ik heb gestreden voor die trui, maar mocht hem niet dragen. En daar heb ik het moeilijk mee."

De West-Vlaming droeg de tricolore van België dus helemaal niet in koers en mocht z'n handjes dichtknijpen dat hij er wel een keertje in mocht opwarmen van de UCI-commissarissen. Hij heeft nog genoeg truien liggen derhalve...

"Na mijn nationale titel kreeg ik een volledige set kledij in de nationale driekleur. Maar zelfs in Otegem, daags na het BK, was het voor mij verboden om die trui te dragen. Ze hebben toen wel een uitzondering gemaakt zodat ik tenminste toch kon opwarmen in mijn driekleur."

Boete

Het bleef bij die ene keer opwarmen in Otegem. De regels aan z'n laars lappen wilde Vanthourenhout ook niet, vanwege de niet malse financiële consequenties.

"In andere wedstrijden mag zelfs dat niet. Ook dan moet ik mijn Europese kledij dragen. Dat zijn de richtlijnen zoals ik ze gekregen heb. En ja, daar staan serieuze boetes op, anders had ik het zeker al eens aangedurfd om in mijn nationale trui te crossen."

Cyclocross
  • Photo: Jan de Meuleneir/PN/Cor Vos © 2023