Ploegleider Jos van Emden kraakt oude staf vrouwenploeg Jumbo-Visma: 'Rensters voelden zich verwaarloosd'

Bij het vrouwenteam is er met Visma | Lease a Bike niet alleen een nieuwe naam, het is ook een frisse start. En dat was hard nodig, vertelt Jos van Emden.

TDU women Stage 2 Glenelg : Stirling 2024

Jos van Emden is amper begonnen als ploegleider bij het vrouwenteam van Visma | Lease a Bike of hij heeft z'n eerste overwinning al op zak: de pas 19-jarige Nienke Veenhoven won gisteren de Women's Down Under Classic in de sprint.

Een goede start voor wat volgens Van Emden ook echt een nieuw begin moet zijn van de vrouwenploeg. Nieuw elan. Want dat was hard nodig. Het ging niet goed bij de vrouwenploeg. Vorig jaar vertrokken er veel rensters en ook een groot deel van de staf zocht hun heil ergens anders.

Van Emden is streng voor de oude staf. Het liep allemaal achter bij de mannen, qua professionaliteit. "Ik moet het op één lijn krijgen met de mannenploeg. Ik heb verder geen richtlijnen gekregen, ze hebben gewoon gezegd dat ze bij de vrouwenploeg dezelfde aanpak willen als bij het mannenteam", zegt de Zuid-Hollander tegen Wielerflits.

'Onder amateurniveau'

Hij draait niet om de hete brij heen. "Ik kan niet exact zeggen wat ze vorig jaar deden, want ik was er niet bij. Maar natuurlijk hoor je dat ze dingen anders deden. Om eerlijk te zijn, zat het zelfs onder het amateurniveau. Ze hadden geen duidelijk plan in de koers, noch voor het hele jaar. Alles bij elkaar was het een flinke stap achteruit qua professionaliteit."

De vrouwen baalden ervan dat ze niet dezelfde kansen kregen als de mannen, maar volgens Van Emden lag dat echt bij de oude staf zelf, want de mogelijkheden waren er wel.

"Het is altijd één organisatie geweest en de kennis die er bij de mannenploeg is, is er ook voor het vrouwenteam. Maar ze gebruikten deze niet. Dat is de voornaamste reden waarom de oude staf weg is gegaan. Er waren discussies binnen het team, waarbij enkele vrouwen zeiden dat ze niet hetzelfde behandeld werden en zich verwaarloosd voelden. Ik legde uit dat dat een fout was van de voormalige staf”, besluit Van Emden.

Achtergrond
  • Photo: Dion Kerckhoffs/Cor Vos © 2024