Van der Poel op zoek naar supercompentatie: 'Voor Benidorm heeft hij nog genoeg kilometers gemaakt'

Mathieu van der Poel vertelde afgelopen weekend dat hij hoopt op supercompensatie op het WK veldrijden.

Hoogerheide World Cup 2024 men elite

De laatste drie crossen 'klaagde' Van der Poel over vermoeide benen. Dat was door de vele trainingsarbeid in Spanje niet gek, aldus Van der Poel. Hij hoopt immers op supercompensatie. Bij Sporza gaan ze in op wat dat is. "We noemen dat in de trainingsleer het principe van een optimale wisselwerking tussen belasting en herstel. Je gaat iemand verschillende keren belasten in een bepaalde termijn", aldus professor inspanningsfysiologie Jan Bourgois.

Na een korte periode van herstel moet dat het niveau verhogen. "Na die trainingen is het prestatievermogen minder door vermoeidheid, met als gevolg dat je minder kunt presteren. In de herstelfase gaat je lichaam dat niveau weer laten stijgen tot je beginniveau. En als die tweede fase lang genoeg duurt, zal er een tijdelijke toename zijn van het prestatieniveau. Net dat is supercompensatie."

Sven Nys

Dat is wat Sven Nys ook gezien heeft bij Mathieu van der Poel de voorbije weken. "Hij heeft de ochtend van de wedstrijd in Benidorm bijvoorbeeld nog genoeg kilometers gemaakt. Zo staat hij niet fris aan de start, maar probeert hij dat hogere niveau op te zoeken. Dat komt er pas als je er goed herstel tegenover zet."

"Maar als het simpel was, zou iedereen het zomaar kunnen toepassen", gaat Nys verder. "Het hangt ook af van de prestaties die je nog wilt leveren. Van der Poel kan nog crossen winnen, omdat hij een supertalent is. Maar ik kan me inbeelden dat een Eli Iserbyt dat risico niet wilde lopen als leider in de Wereldbeker."

Nieuws
  • Photo: Nico Vereecken/PN/Cor Vos © 2024