Casper van Uden en zijn 'band' met Jos van Emden: 'Als buurjongen kwam hij vroeger weleens bij ons thuis'

Casper van Uden boekte dinsdag zijn eerste profzege. In de AlUla Tour was hij nipt beter dan Dylan Groenewegen en Tim Merlier.

AlUla Tour 2024 stage 1

Vorig jaar, zijn eerste seizoen als prof, sprak Wieler Revue uitgebreid met Van Uden, die altijd al te boek stond als een van de grotere talenten van Nederland. "Ik kon in 2022 al prof worden, maar voor mij was het belangrijk om finales te leren rijden. Het was dan ook geen moeilijke keuze om nog een jaar belofte te blijven. Het was volledig mijn eigen beslissing."

"Finales rijden is iets wat je vaak moet doen. De stress en het nadenken op zulke momenten moet je meemaken. Je moet de hele dag scherp zijn om niet te veel energie te verliezen. Ik vind het nog lastig om te zeggen of ik een pure sprinter ben. De focus ligt voorlopig op sprinten, maar we houden de optie open dat ik meer ben dan alleen een spurter. Ik ben al vierde geworden in een loodzware editie van de Scheldeprijs (in 2022, red.). Dat was een mooie bevestiging."

Jos van Emden

Van Uden begon met wielrennen toen hij zeven jaar was. "Op mijn verjaardag zelfs. Dat was bij RWC Ahoy. Ik kom eigenlijk uit een tennis- en hockeyfamilie, maar ik zag de Tour de France op televisie en dacht: dat lijkt me mooi. Van het een kwam het ander en nu zit ik hier. Ik nam vroeger een voorbeeld aan Mark Cavendish. Die was op dat moment zo dominant."

Al wil hij niet van een idool spreken. "Ik vond wielrennen leuk om te zien en had drie voorbeelden: Cavendish, Chris Froome en Jos van Emden. Die laatste komt net als ik uit Schiedam en was vroeger zelfs mijn buurjongen. Zijn ouders en mijn ouders wonen nog steeds in dezelfde straat. Toen ik klein was, kwam Jos weleens bij ons thuis. Dan gaf hij handschoenen of kleding van Rabobank. Dat was natuurlijk hartstikke gaaf."

Nieuws
  • Photo: Massimo Fulgenzi/SCA/Cor Vos ┬ę 2024