Oppermachtige Mathieu van der Poel soleert in Tabor naar zesde wereldtitel

Mathieu van der Poel heeft op het WK in Tabor zijn favorietenrol waargemaakt en reed van start tot finish aan de leiding.

2024 Cyclocross World Championships men elite

Mathieu van der Poel, wie anders, schoot het snelst uit de startblokken. Thibau Nys had zijn start volledig gemist omdat hij uit zijn pedaal schoot en ook Eli Iserbyt of Michael Vanthourenhout kenden geen geweldige start.

De gedoodverfde topfavoriet legde meteen een moordend tempo op. Een verrassend sterke Niels Vandeputte was de enige die kon volgen. Even toch, want na vier minuten was Van der Poel los en leek het WK gereden. Enkel een flinke dosis pech kon hem nog van een zesde wereldtitel houden.

Van der Poel bouwde langzaam zijn voorsprong uit. Na twee rondes zat eerste achtervolger Joris Nieuwenhuis hem wel op de hielen. Een groepje met Ronhaar, Vanthourenhout, Nys, Iserbyt, Venturini en Van der Haar volgde al op bijna 40 seconden.

Aanval Vanthourenhout

In de voorlaatste ronde liet Vanthourenhout zijn metgezellen achter en maakte hij in z'n ééntje jacht op Nieuwenhuis. Van der Poel was op dat moment al zegezeker. De Europese kampioen geraakte niet meer tot bij Nieuwenhuis en moet dus tevreden zijn met brons.

Mathieu van der Poel soleerde naar zijn zesde wereldtitel. Joris Nieuwenhuis pakte zilver, zijn eerste medaille op een WK. Pim Ronhaar en Eli Iserbyt werden vierde en vijfde. Zdenek Stybar strandde in zijn allerlaatste wedstrijd op een 31e plek. Uitslag en beelden:

Results powered by FirstCycling.com

Van der Poel bleef er in het flashinterview nuchter bij. Logisch ook als je bijna elke cross deze winter gewonnen hebt en al zes regenboogtruien veroverde. "Dit was de belangrijkste wedstrijd van mijn veldritseizoen, dus ik ben blij dat ik heb gewonnen."

De kersverse wereldkampioen richtte zich ook nog tot zijn collega en vriend Zdenek Stybar, die vandaag definitief afscheid nam. "Zdenek is een superaardige gast, ik train veel met hem. Ik hoop dat hij doorgaat met trainen, zodat we nog vaker samen kunnen fietsen."

Nieuws
  • Photo: Nico Vereecken/PN/Cor Vos © 2024