HomeAchtergrondUCI en Flanders Classics bereiken compromis over vernieuwd format wereldbeker veldrijden

UCI en Flanders Classics bereiken compromis over vernieuwd format wereldbeker veldrijden

De wereldbeker veldrijden zal volgende winter minder manches tellen en vaker de Belgische grens oversteken.

De laatste jaren, en vooral deze winter, is er bijzonder veel kritiek op de wereldbeker veldrijden. Renners vinden dat er te veel manches zijn en ook de verre en dure verplaatsingen, zoals naar de VS of Val di Sole, zijn een doorn in het oog van renners en ploegen.

Het gevolg is dat de wereldtoppers vaak afhaken. Zo was Puck Pieterse de enige grote blikvanger die de verplaatsing naar Val di Sole maakte. Mathieu van der Poel reed slechts zes wereldbekermanches en Wout van Aert reed er zelfs maar vier.

Bovendien lijken ze bij de UCI lijnrecht tegenover de renners te staan. Zo wil David Lappartient een deelname aan de wereldbeker verplichten. Hij dreigt er zelfs mee om renners die een manche overslaan, uit te sluiten van WK-deelname. De UCI-voorzitter veroorzaakte hiermee veel ophef.

10 à 12 manches

Intussen hebben de UCI en Flanders Classic achter de schermen uitvoerig gedebatteerd over de toekomst van de wereldbeker. En het lijkt erop dat ze gehoor zullen geven aan de vele kritiek. UCI-topman Peter Van Den Abeele vertelt dat het aantal manches zal teruggebracht worden van veertien manches naar tien tot twaalf manches. De kalender wordt ook gebalder en internationaler.

“Wij hebben beslist dat er meer bescherming zal komen wat betreft onze wereldbeker veldrijden”, vertelt Van Den Abeele aan Het Nieuwsblad. “Hoeveel manches er in het seizoen 2024-2025 zullen komen, daar zijn we nog niet over uit. Het concept op zich heeft wel degelijk een toekomst. We willen de wereldbeker meer buiten België krijgen.”

“De nieuwe wereldbekerkalender zal zich niet enkel rond de kerstperiode situeren. We hebben met Flanders Classics een contract voor twaalf tot veertien manches. Tien tot twaalf manches in de wereldbeker zou ook wel mooi zijn. Dit in de periode december en januari, gevolgd door het wereldkampioenschap. Wij hopen hiermee de ‘grote namen’ warm te maken voor de WB.”

Geen verplichte deelname

“De renners bepalen echter nog altijd zelf hun programma. Wij kunnen er niet voor zorgen dat Mathieu van der Poel of Fem van Empel sowieso starten in die wedstrijden. Wij hopen met de herschikking van de datums zo de renners meer kansen te geven die Wereldbeker wel af te werken.”

Er zullen dus met andere woorden (Vlaamse) crossen verdwijnen uit de wereldbekerkalender. Welke dat zijn? “In de periode van de voorjaarsklassiekers komen we met de veldritkalender 2024-2025 naar buiten. We willen ook de andere klassementen behouden en gaan niet iedereen van tafel vegen. ”

Mondialisering

“Het komt er wel op neer de wereldbeker een betere kalender te geven. Er is de Nederlandse dominantie bij de vrouwen en in de mannencategorie is er een Nederlands-Belgische dominantie. De sterke landen zullen de sterke landen blijven, maar wij willen vechten voor een verdere investering van de mondialisering van het veldrijden”, aldus Peter Van Den Abeele.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Team Visma | Lease a Bike start met Valter als kopman in Strade Bianche: ‘Het is een eer om kopman te zijn’

De Hongaar heeft een goede track-record in de Italiaanse semiklassieker. In 2022 werd hij...

Kopecky blikt nog eens terug op Strade Bianche vorig jaar: ‘Geen spijt hoe het is gegaan, het was een eerlijke strijd’

Het verhaal is bekend: in de finale kwamen ploeggenoten Vollering en Kopecky op kop...

🎥 Oeps, kasseistrook Parijs-Roubaix staat onder water bij verkenning Israel-Premier Tech

We maken ons op voor die andere wielerwedstrijd over ongebaande paden - te weten:...

Oud-prof Stijn Steels doet boekje open over ‘Zwiftrenners’ Vine en Osborne: ‘Ik krijg nog nachtmerries!’

Stijn Steels stopte eind 2022 op 32-jarige leeftijd met profwielrennen. De neef van spurtbom...

Meer zoals dit

Oud-prof Stijn Steels doet boekje open over ‘Zwiftrenners’ Vine en Osborne: ‘Ik krijg nog nachtmerries!’

Stijn Steels stopte eind 2022 op 32-jarige leeftijd met profwielrennen. De neef van spurtbom...

Mathieu van der Poel over aanvallend koersen en wattages: ‘Het is grappig dat juist demarrages de minste pijn doen bij me’

In ons nieuwste magazine – de superdikke seizoengids met alle info over het wielerseizoen...

Cavendish vergeeft Sagan voor crash in Tour 2017: ‘We zijn heel close, hij is een legende’

De tijden dat Peter Sagan en Mark Cavendish epische sprintduels in de Tour uitvochten,...