Vader Adrie over wereldtitel Van der Poel: 'Denk dat hij door de trainingen net niet het niveau had van voor zijn 'break''

Mathieu van der Poel werd voor een zesde keer wereldkampioen cross, maar twijfelt of hij de komende winters weer het veld induikt.

2024 Cyclocross World Championships men elite

In de beginfase had Van der Poel het in Tabor best lastig om een groot verschil te maken met vooral Joris Nieuwenhuis. Uiteindelijk lukte hem dat toch. Vader Adrie sprak over het WK tegen WielerFlits.

"Hoe hij vertrok, vond ik nog meevallen. Joris bleef nog lang op dezelfde afstand rijden. Maar je weet dat hij dat tempo een uur kan vasthouden. Het was vooral zaak om niet lek te rijden, geen stuurfouten te maken en technisch goed te rijden. Dat heeft hij volgens mij goed gedaan."

Het was volgens Adrie niet de allerbeste versie van zijn zoon. "Ik denk wel dat hij – doordat hij de laatste weken wat anders getraind heeft, richting de weg, misschien net niet het niveau had van voor zijn kleine pauze. Maar op zich was het niveau goed genoeg om mee te doen voor de titel. Je hoeft ook niet met een minuut voorsprong te winnen."

Keidruk

Na de cross vertelde Van der Poel dat hij niet weet of hij volgende winters nog steeds zal crossen. Adrie snapt zijn zoon. "Bij elke cross die je rijdt is het gewoon keidruk bij die bussen. Dat zijn de verplichtingen, de andere kant van de medaille. Je moet handtekeningen zetten, mensen te woord staan."

"Vanuit dat oogpunt begrijp ik wel dat hij weleens een winter wil hebben zonder dat allemaal. Als hij er eenmaal is, vindt hij het wel mooi allemaal natuurlijk. Maar het is best belastend allemaal. Niet dat dat invloed heeft richting de weg toe, maar het vraagt wel iets.”

Cyclocross
  • Photo: Nico Vereecken/PN/Cor Vos Ā© 2024