Interview | Fabio Jakobsen: 'Ik mis de mensen, maar het was geen optie om bij Soudal Quick-Step te blijven'

Fabio Jakobsen maakt binnenkort zijn debuut voor Team dsm-firmenich PostNL, waar hij de absolute kopman is.

training WT team  dsm-firmenich PostNL 2024

Wieler Revue toog in januari naar Calpe en sprak daar uitgebreid met de Nederlander. Zo vertelde Jakobsen onder meer over het vertrek bij Soudal Quick-Step. "Ik heb tijd genoeg gehad om het te verwerken. Ik mis die mensen wel, maar het was geen optie om te blijven bij Soudal Quick-Step."

Ondanks dat hij een emotionele band heeft met de ploeg van Patrick Lefevere. "Alleen wil je als sporter het uiterste uit jezelf halen. Het emotionele heeft niet de overhand op het rationele. Ik weet heel goed wat ik wil en de situatie bij Soudal Quick-Step wilde ik niet meer. Sportief kon Soudal Quick-Step niet meer bieden wat ik wilde."

Daarbij was Jakobsen ook een dure kracht, en was er weinig budgettaire ruimte voor Lefevere om zijn sprintkopman te behouden. Er is hem uiteindelijk dan ook geen aanbieding gedaan. "Was die er wel, dan was ik waarschijnlijk ook niet gebleven. Zie waar Tim Merlier tegenaan loopt. Die wil eigenlijk naar de Tour de France, maar dat gaat ‘m waarschijnlijk niet worden. Of er moet iets met Remco gebeuren. Dan zet je in op het zijn van reserve, en dat wilde ik niet. Ik wil zekerheid."

Verschillen

Over zijn nieuwe ploeg Team dsm-firmenich PostNL en haar protocollen is veel gezegd en geschreven. "In grote lijnen vind ik de verschillen met Soudal Quick-Step meevallen. Waar Soudal Quick-Step iets losser lijkt van buitenaf, lijkt het hier iets minder los. Het is ook niet los, maar dat was bij Soudal Quick-Step ook niet het geval. Dat lijkt meer dan het is."

"Als ik een gesprek voerde met Tom Steels, dan leek dat heel erg op het gesprek dat ik nu voer met Roy Curvers. Zij weten wat sprinten is, wat een sprinttrein is. Ik ben kind aan huis geweest bij Soudal Quick-Step, en ook daar was het ook niet altijd rozengeur en maneschijn. Alleen het aantal toppers bij Team dsm-firmenich PostNL is duidelijk minder."

In de Wieler Revue seizoengids, die binnenkort in de winkels ligt, staat een uitgebreid verhaal over de sprinttrein van Team dsm-firmenich PostNL.

Magazine
  • Photo: Anton Vos/Cor Vos © 2024