Stybar over winter zonder cross voor Van der Poel: 'Niet noodzakelijk beter, maar hij zal wel een nog stabielere conditie hebben'

Mathieu van der Poel overweegt een winter niet te veldrijden. Zdenek Stybar deed hem dat voor in zijn loopbaan.

2024 Cyclocross World Championships men elite

De Tsjech, die afgelopen weekend afzwaaide tijdens het WK veldrijden in Tabor, is een van de beste crossers ooit. Hij werd drie keer wereldkampioen, maar stapte op een bepaald moment definitief over naar de weg, waar hij een rit in de Tour de France won, zegevierde in Strade Bianche en in Vlaanderen zowel Omloop Het Nieuwsblad als de E3 op zijn naam schreef.

De overstap naar de weg legde hem dus geen windeieren, maar Mathieu van der Poel en ook Wout van Aert bewijzen dat het mogelijk is én te crossen én goed te zijn in het voorjaar op de weg. Toch snapt Stybar het als Van der Poel twijfelt over het cross-seizoen volgend jaar, zo vertelt hij in Het Nieuwsblad.

Conditie

Stybar denkt dat het vooral mentaal een verschil kan maken. "Veertien keer crossen zoals Mathieu nu deed, betekent ook veertien dagen minder mentale rust. Zodra de klassiekers op volle toeren komen, zijn er nog weinig rustmomenten. Als je dan in de winter ook al onder druk stond, kan je dat naar het einde van het seizoen cash betalen. Ik snap Mathieu."

Fysiek gaat Van der Poel niet noodzakelijk beter zijn, denkt Stybar. "Dat hoop ik in elk geval voor zijn concurrenten, haha. Zijn conditie zal wel nog stabieler zijn. Hij gaat meer uitgerust zijn en beginnen met een goede vorm en die kunnen doortrekken tot de zomer of het najaar."

Nieuws
  • Photo: Marketa Navratilova/Cor Vos © 2024