Lefevere kijkt nog eens terug op afgeketste fusie: 'Niet aan Belgische kant geklapt, maar de opluchting was groot bij Soudal Quick-Step'

Het Soudal Quick-Step van Patrick Lefevere is goed begonnen aan het nieuwe seizoen, terwijl de ploeg bijna was verdwenen.

Crystal Bicycle 2023

In gesprek met De Rode Lantaarn gaat de ploegbaas nog eens in op de fusieperikelen met Team Visma | Lease a Bike van afgelopen jaar. "Robert van der Wallen, een hele sympathieke man, en Zdenek Bakala wilden het grootste team voor de komende tien jaar formeren. Zij hebben alles al. Huizen, vliegtuigen. Wat is dan nog de uitdaging? Die uitdaging was de grootste ploeg beginnen, die op alle fronten wint."

Lefevere vond het al meteen onrealistisch om voor 2024 te realiseren. "En zelfs voor 2025. Het is niet dat ik het van begin af aan oneens was, maar ik wist dat het een bloedbad ging worden. Ik ben een mens tussen mijn mensen. Mijn vrouw werkt hier ook. Die zei dat ik voor mijn mensen moest kiezen, maar heel cru gezegd: als ik het moeilijk zou hebben, wie helpt mij dan? Ik vraag alleen dat mensen eerlijk zijn tegen mij."

Grote opluchting

Want dat is Lefevere ook, stelt hij. "Ik heb ook tegen renners en anderen gezegd: 'Je bent jong, je hebt kinderen en een nieuw huis dat afbetaald moet worden." Dan kies je voor zekerheid. Ik ga het niet betalen met mijn blauwe ogen. Ik wist dat mijn personeel en renners er de dupe van zouden worden. De oplossing was een soort B-team, dat was een van de laatste ideeën, maar uiteindelijk is het totaal geklapt."

Waar het op geklapt is? "Niet aan de Belgische kant. Het heeft voor onrust gezorgd. Overal. Die van Visma zeggen van niet, maar dat geloof ik niet. Er was veel spanning. We hadden ook een NDA-verklaring getekend waardoor we niets mochten zeggen. Tegen eigen mensen is dat verschrikkelijk, maar als je het belooft moet je dat ook doen. De opluchting was uiteindelijk groot bij Soudal Quick-Step."

Nieuws
  • Photo: Nico Vereecken/PN/Cor Vos © 2023