Interview | Bram Welten: 'Het voelde soms bijna of het een controle was of ik wel aan het trainen was'

Bram Welten maakte afgelopen winter de overstap van Groupama-FDJ naar Team dsm-firmenich PostNL.

training WT team  dsm-firmenich PostNL 2024

En daarmee ook van een Franse naar een Nederlandse omgeving. Welten, die lead-out wordt van Fabio Jakobsen en Casper van Uden, vertelde tijdens de mediadag in januari tegen Wieler Revue over de verschillen tussen beide ploegen. "Het is wel iets anders hier dan in een Franse ploeg", lacht Welten. "Het is lekker gestructureerd. Je weet bij deze ploeg meteen waar je aan toe bent."

Welten komt met een voorbeeld. "We werken met dropbox waarin iedereen van de ploeg kan meekijken. Als ik een belletje heb met de diëtist, dan kan die zien dat ik een training van vier uur op mijn programma heb staan. Dan gaan ze me dus niet om elf uur bellen. En ja, bij Groupama-FDJ belden ze me wel om elf uur. Het voelde soms bijna of het een controle was of ik wel aan het trainen was."

Spanningen Nederland-Frankrijk

Mede door de 'bier-opmerkingen' van Richard Plugge tijdens de Tour de France was er wat spanning tussen Fransen en Nederlanders in het peloton. Wat merkte Welten er zelf van als Nederlander in Franse dienst?

"De ploeg voelde zich er door aangevallen. De ploegbaas komt regelmatig op de radio in Frankrijk en daar heb ik hem vaak horen klagen over Jumbo-Visma. Met het directe van Nederlanders hebben ze soms wel moeite."

Magazine
  • Photo: Anton Vos/Cor Vos © 2024