Dopingexpert in de bres voor Visma's Michel Hessmann: 'Minieme hoeveelheid bij Hessmann niet prestatiebevorderend'

Het was een flinke schok in de wielerwereld toen Michel Hessmann van Team Visma | Lease a Bike positief testte.

Giro dÕItalia 2023 - 106th Edition - stage- 20 - ITT

Hessmann testte vorig jaar positief op het gebruik van een plaspil, dat gebruik van andere middelen zou kunnen maskeren. Wetenschapper Douwe de Boer noemt dat laatste in gesprek met WielerFlits een achterhaalde gedachte, omdat de testen tegenwoordig dusdanig zijn ontwikkeld dat een plaspil de sporen van andere middelen niet meer kan wissen. En een plaspil op zich is in kleine hoeveelheden niet prestatiebevorderend, stelt hij.

Die kleine hoeveelheden zijn aangetroffen bij Hessmann, die bij wereld anti-dopingagentschap WADA moet aantonen  hoe de stoffen in zijn lichaam zijn terechtgekomen. De Boer, die een aantal keren is benaderd door de wielrenner, vertelt dat het lijkt te gaan om een vervuild medicijn. Alleen aantonen uit welk medicijn het afkomstig is en aantonen dat je het medicijn daadwerkelijk gebruikt hebt, is een vrij moeilijke opdracht, aldus De Boer.

Het is niet gek dat er vervuilde medicijnen voorkomen. "In het productieproces bij een farmaceut worden er op dezelfde machines meerdere medicijnen gefabriceerd", legt De Boer uit. "Het kan zijn dat er op die manier minieme reststoffen van een eerder geproduceerd medicijn worden aangetroffen in een ander medicijn. Zo zijn er voorvallen bekend dat er minieme hoeveelheden van een plaspil zijn teruggevonden in paracetamol en andere pijnstillers."

Zaak Hessmann

In de zaak Hessmann heeft de renner niet kunnen aantonen hoe en wanneer het middel in zijn lichaam is terechtgekomen. Toch springt De Boer in de bres voor de Duitser: "Ik hoor nu dat Duitse experts in het geval van Hessmann voor onschuld pleiten. Het Duitse NADA kan vrijspraak inderdaad uitspreken, maar dan moet het internationale anti-dopingagentschap WADA dit vervolgens wel nog bevestigen."

De Boer vertelt nogmaals dat de kleine hoeveelheid bij Hessmann de renner niet beter heeft laten fietsen. "Dan moet je echt al een behoorlijke dosis nemen. Gezien de minieme hoeveelheid chlorthalidon die bij Hessmann is aangetroffen, is dit niet aannemelijk. Wat ik begrijp heeft een Duitse expert dit ook bij het openbaar ministerie van Freiburg aangetoond en is mede op basis van deze gegevens het strafrechtelijke onderzoek naar de dopingzaak van Hessmann geseponeerd."

Nieuws
  • Photo: Miwa iijima/Cor Vos © 2023