Hilarische anekdote over voetbaltijd Evenepoel: 'Remco was ziedend toen Kindermans zei dat hij een wielrenner in hem zag'

Remco Evenepoel groeide in razend tempo uit tot een van de beste wielrenners ter wereld.

Soudal Quick-Step 2024 Team Presentation and Media Day

Het verhaal is bekend en al breed uitgemeten: Evenepoel wilde vroeger geen profwielrenner worden, maar profvoetballer. In de nieuwe biografie over Evenepoel - het boek Ongeremd van Frank Van de Winkel - wordt nog eens teruggeblikt op die tijd. In Het Nieuwsblad werd een passage uit het boek gepubliceerd.

Stijn Lintermans was verantwoordelijk voor de fysieke begeleiding binnen de jeugdopleiding van KV Mechelen toen Evenepoel daar voetbalde. Dat was net voor de wereldkampioen wielrennen van 2022 de overstap maakte naar de wielersport. Lintermans was zwaar onder de indruk van de fysieke capaciteiten van de wielrenner, die vooral uitblonk in uithoudingsvermogen. Zijn spieren verzuurden veel minder snel dan bij teamgenoten bij KV Mechelen.

Het leidt er zelfs toe dat Jean Kindermans, die verantwoordelijk was voor de jeugdopleiding van Evenepoels vorige club RSC Anderlecht, al in een eerder stadium had gezegd een wielrenner in Evenepoel te zien. Lintermans: "Ik heb Remco om zijn mening gevraagd over een uitspraak van Jean Kindermans: die zag meer een wielrenner in hem. Remco had immers zoveel uithoudingsvermogen. Maar die suggestie maakte hem kwaad. Ziedend. Het is de enige keer dat ik Remco kwaad heb zien worden, haha."

Niveau als voetballer

Wielrennen paste dus nog beter bij zijn fysieke kwaliteiten, maar Dennis Henderickx, toenmalige-jeugdopleiding van KV Mechelen, denkt dat Evenepoel het ook tot prof had kunnen schoppen als voetballer. "Ik blijf ervan overtuigd dat hij tot een goede voetballer had kunnen uitgroeien. Met een basisplaats in het eerste elftal van KV Mechelen, ja."

Een gedegen prof, aldus Henderickx. "Niet iemand die we ooit zouden verkopen voor vijftien miljoen euro, maar een goede eersteklasse-verdediger. Ik herinner me dat Patrick (Evenepoel. red.) naar mijn bureau kwam om te zeggen dat Remco zou stoppen met trainen. Ik werd er stil van, want dat kwam aan."

Pelotonpraat
  • Photo: Nico Vereecken/PN/Cor Vos © 2024