Carapaz triomfeert in koninginnenrit Ronde van Colombia op monsterklim van 30 (!) kilometer

Richard Carapaz kwam in de vijfde etappe in de Ronde van Colombia solo boven op de top van de beestachtige Alto del Vino.

Zaterdag werd in de Ronde van Colombia de koninginnenetappe verreden. De finish lag op Alto del Vino, een klim van maar liefst 30 kilometer aan een gemiddeld stijgingspercentage van 5.7% en een top op 2842 meter hoogte.

Aan de voet van die slotklim joegen de mannen van Astana-Qazaqstan, onder impuls van Alexey Lutsenko, het tempo de hoogte in. Het peloton dunde hierdoor flink uit en onder meer Nairo Quintana moest afhaken. Esteban Chaves gooide de knuppel in het hoenderhok en raapte de laatste overgebleven vluchter op.

Aanval Carapaz

Chaves werd al snel weer tot de orde geroepen, waarom zijn ploegmakker Carapaz op ten aanval trok. Enkel klassementsleider Rodrigo Contreras kon volgen. Een groepje met onder meer Bernal en Uran kon even later terug de aansluiting maken, waarop Carapaz op vier kilometer van de streep andermaal op de trappers ging staan.

Deze keer had niemand een antwoord op de aanval van de olympische kampioen. Carapaz hield stand en kwam als eerste boven op Alto del Vino. Zijn Ecuadoraanse langenoot Jonathan Klever Caicedo finishte tweede op 13 seconden. Contreras reed in het slot de longen uit zijn lijf om zijn leiderstrui de redden en dat lukte hem ook. Hij werd derde.

Bernal toonde opnieuw tekenen van beterschap met een mooie vierde plek. Rigoberto Uran werd vijfde. De slotetappe van zondag is heuvelachtig, maar lang niet zo lastig als vandaag. De strijd om de eindzege is wel nog erg spannend want Carapaz staat slechts 17 seconden achter Contreras en de nummer vijf, Egan Bernal, volgt op 50 seconden.