🎥 Derde rit Tour of Oman ingekort door extreme regenval: 'Nog nooit meegemaakt in 13 jaar'

Omdat de slotklim geschrapt wordt, is de derde etappe nu op maat van de sprinters in plaats van de klimmers.

2024 Tour of Oman UCI Asia Tour Pro Series stage-2

In Oman is het doorgaans bloedheet, ook in deze periode van het jaar. Van dat zonnige en warme weer is momenteel echter geen sprake. Het land dat grenst aan de Verenigde Arabische Emiraten wordt geteisterd door extreme regenval en dat is heel uitzonderlijk.

In het laatste uur van de tweede etappe hingen al donkere regenwolken boven het peloton. "Ik heb nog nooit zoveel regen gezien in een koers", zei ritwinnaar Finn Fisher-Black na de finish. "Zelfs niet in Europa." Op sociale media zijn zelfs beelden opgedoken van ondergelopen wegen.

De rit van maandag zou normaal finishen op de flanken van Estern Mountain (4.6 km, 8.5%). De organisatie moet die klim noodgedwongen schrappen. De etappe zal slechts 76 kilometer lang zijn en is nu plots op maat van de sprinters.

(Lees verder onder de beelden)

60 milliliter

"In de dertien edities van de Ronde van Oman hebben we nooit een druppel regen meegemaakt", liet de organisatie weten aan Wielerflits. "We hebben in het verleden alleen maar de Ronde van Oman moeten stilleggen omdat het te warm was."

Er zou zondag zo'n 60 millimeter regen gevallen zijn. "De wegen zijn heel droog en het water kan nergens echt weg. Normaal valt er zo’n 50 tot 100 millimeter regen per jaar in Oman, en nu krijgen we plots een even extreme lading op enkele uren tijd."

Nieuws
  • Photo: Vincent Kalut/PN/Cor Vos © 2024