Rigoberto Uran (37) bezig aan laatste seizoen: 'Ik vind het een beetje akelig'

De Colombiaanse wielerheld vindt het na een rijkgevulde carrière tijd om zijn fiets aan de wilgen te hangen.

Tour de France 2023 - stage 01

EF Education-EasyPost maakte vandaag bekend dat Rigoberto Uran aan zijn laatste seizoen als profwielrenner bezig is. De sympathieke Colombiaan, die in zijn land een soort halfgod is, vierde eind januari zijn 37e verjaardag.

"Ik denk dat de tijd gekomen is om te zeggen dat het einde bereikt is", klinkt het. "Het is iets waar ik lang over heb nagedacht en ik moet toegeven dat ik het toch een beetje akelig vind. Bijna 23 jaar lang was mijn doel om op te staan, te ontbijten en te fietsen. Aan dat alles komt een einde."

Uran was maar liefst 19 jaar lang profrenner. Hij maakte zijn profdebuut in 2006 en reed on meer voor Caisse d'Epargne, Sky, Omega Pharma - Quick-Step en EF Education-EasyPost. Samen met zijn landgenoten Egan Bernal en Nairo Quintana maakte hij deel uit van de gouden generatie Colombianen.

Palmares

Uran kon zijn talenten vooral kwijt in het hooggebergte en boekte in totaal 14 profoverwinningen. Zijn grootste triomfen zijn een zilveren medaille op de Olympische Spelen van Londen (2012), een tweede plek in de Tour (2017) en GP de Québec (2015).

Verder eindigde hij zowel in 2013 als in 2014 tweede in het eindklassement van de Giro. In 2014 verloor hij de roze trui vanwege warrige communicatie van de organisatie. Op zijn palmares staan ook Milaan - Turijn, de Gran Piemonte en ritzeges in alle grote rondes.

Nieuws
  • Photo: Szymon Gruchalski/Cor Vos © 2023