Clásica Jaén: Oier Lazkano zegeviert vanuit vroege vlucht, lekke band nekt Wout van Aert in voorfinale

Oier Lazkano heeft de Spaanse gravelkoers Clásica Jaén op zijn naam geschreven. Hij won vanuit de vroege vlucht.

Vuelta a Burgos 2023 - stage 4

De Clásica Jaén bestaat pas drie jaar, maar de Spaanse equivalent van Strade Bianche heeft inmiddels een flinke reputatie opgebouwd. Alexey Lutsenko won de eerste editie, terwijl Tadej Pogacar vorig jaar als eerste over de meet kwam. De Sloveen verdedigde zijn titel dit jaar niet, maar met onder anderen Juan Ayuso, Sepp Kuss en vooral Wout van Aert kon de organisatie uitpakken met een stevige deelnemerslijst.

Die laatste kreeg bij het ingaan van de finale af te rekenen met pech. Van Aert reed op een gravelstrook lek en moest daardoor de achtervolging inzetten op de groep met favorieten, waar Ineos Grenadiers het tempo bepaalde in dienst van Carlos Rodríguez en Michal Kwiatkowski. Ze moesten ook wel, want met nog veertig kilometer te gaan hadden vroege vluchters Nicolas Prodhomme en Oier Lazkano nog een voorsprong van bijna vier minuten.

Van Aert kwam nog dichtbij, maar door het hoge tempo in de groep met favorieten keerde de kopman van Team Visma | Lease a Bike uiteindelijk niet meer terug. Wel vooraan namens de Nederlandse ploeg: Jan Tratnik en Kuss. Die eerste besloot op een lastige gravelstrook te versnellen. Op jacht naar Prodhomme en Lazkano, die nog steeds een flinke voorsprong hadden.

Aanval Kuss

Het was een voorbode voor een aanval van Kuss, die bijna iedereen uit het wiel ranselde. Behalve Tim Wellens, Tratnik, Kwiatkowski en verrassingen Bastien Tronchon en Carlos Canal. Het was geen beslissende slag, want later kwam een hele groep weer terug. Op dertien kilometer van de meet lag nog een zware helling, waar Lazkano zijn medevluchter Prodhomme wist te lossen.

De Spaans kampioen voelde de hete adem van de favorieten echter in zijn nek. Tratnik, Wellens, Kuss en wederom Tronchon kwamen als besten naar boven op de gravelstrook. Er werd door Wellens en het Team Visma | Lease a Bike-duo flink gereden, maar Lazkano bleek nog dusdanig veel in zijn benen te hebben dat hij uit handen bleef van de achtervolgers. Tronchon en Tratnik completeerden het podium.

Nieuws
  • Photo: Luis Angel Gomez/SCA/Cor Vos © 202