Lefevere over komst Moscon naar ploeg: 'Sponsor Specialized heeft mailtje gestuurd met een aantal bezorgdheden'

Patrick Lefevere wil het niet meer hebben over 'De Zaak Alaphilippe', maar doet wel een boekje open over de transfer va Gianni Moscon naar zijn ploeg.

Giro d'Italia 2023 - 106th Edition - stage-04

Patrick Lefevere was deze week vooral in het nieuws vanwege de door hemzelf gecreëerde mediasoap over het (slechte) huwelijk tussen zijn ploeg en Julian Alaphilippe. De flamboyante ploegbaas zei onder andere iets over alcoholgebruik van de Fransman (in het verleden) en haalde ook diens vrouw Marion Rousse erbij.

'Zaak Alaphlippe' afgesloten

Met een statement op de persconferentie voor het openingsweekend werd de strijdbijl begraven - maar een contractverlenging van Alaphilippe bij Soudal Quick-Step zou wel het meest verrassende wielernieuws van het jaar zijn...

In zijn wekelijke column in Het Nieuwsblad - na een winterstop weer terug van weggeweest - komt Lefevere er dan ook niet meer op terug. "“Mag het na alle grote verhalen van de voorbije week over sport gaan?", schrijft hij.

Racistische uitingen

Dat betekent in dit geval een column over een verrassende aanwinst van de Soudal Quick-Step: Gianni Moscon. Lefevere doet uit de doeken dat die voor een nieuwelingencontractje bij zijn ploeg rijdt dit jaar. Het budget was eigenlijk al op, maar voor Moscon was het z'n enige kans en Lefevere wilde dit gokje wel wagen.

Moscon presteerde de afgelopen jaren niet naar zijn intrinsieke capaciteiten, maar daarbij is het ook nog eens een renner met een randje, om het eufemistisch te zeggen. De Italiaan heeft een reeks van incidenten achter zijn naam staan, met daarbij ook een beschuldiging van racistische uitingen richting de Fransman Kevin Reza.

Specialized

Het contracteren van Moscon zorgde dan ook voor wat gedoe met fietssponsor Specialized, doet Lefevere uit de doeken. "Voor mij was het geen item, sponsor Specialized heeft wel een mailtje gestuurd met een aantal bezorgdheden. Zij moeten als goeie Amerikanen natuurlijk waken over hun image."

Daarom heeft Lefevere er wel over gesproken met Moscon. "Bij het intakegesprek hebben we het ook over gedrag gehad, maar ik maak mij geen zorgen. Ik heb Gianni ondertussen leren kennen als een atypische Italiaan. Nooit het hoge woord aan tafel, eerder een rustig karakter naast de fiets.”

In de eerste wedstrijden van het seizoen reed Moscon nog geen goede uitslagen, maar hij heeft motivatie genoeg. "Mocht Gianni bij ons – naar het voorbeeld van Cav – opnieuw zijn beste vorm vinden, ben ik een gelukkige manager. En de afspraak is gemaakt: bij goeie prestaties doen we ook iets aan dat minimumcontract."

Achtergrond
  • Photo: Ilario Biond/SCA/Cor Vos © 2023