Neilson Powless is vol vertrouwen: 'Voel dat ik gat met Van der Poel en Van Aert aan het dichten ben'

Neilson Powless reed vorig jaar een sterk Vlaams voorjaar. Hij ziet zichzelf nu wel strijden met Van der Poel en Van Aert.

O Gran Camino 2024 - The Historical Route -  stage 1

Als je de favorieten voor de Vlaamse klassiekers moet opnoemen, is Nielson Powless misschien niet de allereerste naam die je te binnenschiet - en ook niet de tweede, derde of vierde. Maar misschien is dat wel onterecht. Zeker als het aan hemzelf ligt. Een Amerikaan heeft de nodige branie, en dat geldt ook voor Powless.

De Yank met native American roots heeft daar ook wel reden toe. Vorig jaar legde hij beslag op een zevende plek in Milaan-Sanremo, reed hij podium in Dwars Door Vlaanderen (derde) en werd hij vijfde in de Ronde van Vlaanderen.

Powless wil het dit jaar nog veel beter doen. Tegenover Wielerflits zegt hij dat hij klaar is voor de battle met Mathieu van der Poel en Wout van Aert.

Steeds meer vertrouwen in zichzelf

"Zij blijven altijd de favorieten, in welke koers dan ook. Maar ik heb steeds meer vertrouwen in mezelf. Ik heb wel niet zoveel pijlen om te schieten, dus ik moet heel slim omgaan met de keuzes die ik maak in de wedstrijd. Maar ik heb het gevoel dat ik de laatste jaren het gat aan het dichten ben met hen. Het is altijd leuk om tegen ze te rijden."

Daarbij heeft Powless ook veel geleerd van zijn eerdere optredens in de voorjaarskoersen., zegt de inmiddels 27-jarige renner van EF Education-EasyPost.

"Ik moet het rustiger aan doen tussen al die wedstrijden in, zelfs al zijn het maar eendagskoersen. Het vraagt echt veel energie.De laatste jaren heb ik soms te hard getraind tussendoor en dat moest ik dan bekopen. Hopelijk gaat dat dit jaar beter", zet hij.

Programma Powless

Powless zal aanstaande zaterdag aan de start staan in Strade Bianche. Vanaf die Italiaanse wedstrijd zal hij te bewonderen zijn in bijna alle grote voorjaarseendagswedstrijden - Milaan-Sanremo, Dwars Door Vlaanderen, Ronde van Vlaanderen, Amstel Gold Race, Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. Parijs-Roubaix slaat de wat lichter gebouwde Powless over.

Hij zal wel weer acte de présence geven in de Tour de France namens de Amerikaanse ploeg. Vorig jaar liet hij zich daar veel zien en droeg geruime tijd de bolletjestrui. In dat klassement werd hij uiteindelijk vierde. In de rit naar de Puy de Dôme legde hij beslag op een zesde plaats.

Achtergrond
  • Photo: Luis Angel Gomez/SCA/Cor Vos © 2024