Tadej Pogacar stunt met monsterlijke solo van 81 (!) kilometer in de Strade Bianche

Het fenomeen uit Slovenië heeft voor de tweede keer de Strade Bianche gewonnen, na een solo-aanval van maar liefst twee uur!

Strade Bianche elite men 2024

Bij Soudal Quick-Step ging het al vroeg in de koers mis. Ex-winnaar Julian Alaphilippe en supertalent Paul Magnier kwamen beiden op 90 kilometer van de streep ten val en verlieten de wedstrijd. The Wolfpack wordt zo opnieuw genekt door pech.

Tadej Pogacar was op voorhand dé te kloppen man. Toch slaagde hij erin om vriend en vijand te verbazen. Het Sloveense wonderkind trok namelijk al op de Monte Sante Marie ten aanval, op maar liefst 80 kilometer van de streep in Siena!

Niemand had een reactie op de demarrage van de Sloveen. Twee kilometer later deed Maxim Van Gils een moedige poging deed om de oversteek naar Pogacar te maken. De jonge Belg bleef de hele wedstrijd tussen de eenzame koploper en het peloton hangen.

Pogacar was helemaal ontketend en reed na 20 kilometer in de aanval al 2'30" voor het uitgedunde peloton uit. De sterkste achtervolgers vonden even elkaar, maar ze slaagden er enkel in om Pogacar niet verder te laten uitlopen. Toen de achtervolgende groep de benen weer stil hield, liep hij weer verder uit.

Skujiņš & Van Gils

Op 20 kilometer van Siena maakte Toms Skujiņš de oversteek naar eerste achtervolgers Van Gils, maar de twee wisten dat ze streden voor de plekken twee en drie. Ook Tom Pidcock versnelde uit de achtervolgende groep, maar de Brit reed niet ver weg.

Pogacar kwam in z'n ééntje en onder luid gejuich boven op Piazza del Campo. Vervolgens was het drie minuten wachten op de Belg en de Let die streden om plek twee. Skujiņš bleek op de laatste klim richting het centrum van Siena over net iets betere klimmersbenen te beschikken. Van Gils finishte knap derde.

Nieuws
  • Photo: Luca Bettini/SCA/Cor Vos © 2024