Oud-prof Stijn Steels over futuristische tijdrithelmen: 'Geen enkele renner met plezier zo’n ding op zijn hoofd

Stijn Steels vertelt kostelijk over helmen en ook hoe amateuristisch het eraan toeging toen hij voor het eerst een tijdrit reed.

Tirreno-Adriatico 2024  - stage 1 (ITT)

Stijn Steels stopte eind 2022 op 32-jarige leeftijd met profwielrennen. De neef van spurtbom Tom Steels reed voor wat kleinere Belgische ploegen, maar de laatste drie jaar van z’n carrière was hij ook een gewaardeerd knecht voor de ploeg van Patrick Lefevere.

Hij schrijft nu onder andere (hij is ook weleens te horen als commentator bij Eurosport) een soort columns voor de Vlaamse krant Het Nieuwsblad waarin hij zijn ervaringen met materiaal, trainingsmethodes en andere zaken uit de wielerwereld bespreekt.

Elke seconde telt

In het stuk van vandaag kon Steels - bijna letterlijk - niet heen om de grote futuristische tijdrithelmen die Visma | Lease a Bike gisteren presenteerde bij de tijdrit in de Tirreno-Adriatico.

"Het doet een beetje denken aan de head sock waarmee we bij Quick-Step twee jaar geleden uitpakten, die zwarte sok die renners onder hun tijdrithelm droegen. Eigenlijk zet geen enkele renner met plezier zo’n ding op zijn hoofd, maar in het tijdrijden is er maar één zekerheid: hoe gek het er ook uitziet, als het een seconde tijdwinst oplevert, dan zal een topper geen seconde twijfelen om het op te zetten."

Druppel

Steels legt uit waarom de helm van Visma | Lease a Bike en Giro er dan misschien gek uitziet, maar het idee erachter dat zeker niet is volgens hem.

"Eigenlijk is de belangrijkste regel dat je hoofd en je schouders één druppel moeten vormen waar de wind zo efficiënt mogelijk langs kan stromen – vandaar is die gekke helm van Visma niet zo gek gevonden."

Fiets onder de billen geschoven

De hyperprofessionele en wetenschappelijke benadering rond het tijdrijden is totaal anders dan hoe het er aan het begin van de carrière van Steels. Hij heeft daar een mooie anekdote over.

"Bij tijdritten denk ik ook altijd met enige weemoed terug aan de allereerste keer dat ik zelf een tijdrit moest rijden. Een uur voor de start kwam ik aan. Ze vroegen hoe groot ik was, haalden de lintmeter en een inbussleutel boven en even later kreeg ik een min of meer op maat afgestelde fiets onder mijn billen geschoven. Een beetje goeie conditie volstond toen nog om top twintig te rijden in de Ronde van België."

Achtergrond
  • Lido di Camaiore - Italy - cycling - cyclisme - radsport - wielrennen - Tulett Ben (GBR / Team Visma | Lease A Bike) pictured during 59th Tirreno-Adriatico - stage 1 (ITT) in Lido di Camaiore 10km) - Photo: Ivan Benedetto//SCA/Cor Vos © 2024