Rapha lanceert super aerodynamische (en prijzige) trui: 'Je wint er bijna 8 watt mee'

Dat aerodynamische shirtje oogt alvast mooier dan de revolutionaire en bizarre tijdrithelmen van Visma - Lease a Bike...

De laatste dagen is er veel te doen rond de radicale helmen waarmee de renners van Visma - Lease a Bike (en ook Bahrain-Victorious) aan de start van de openingstijdrit in Tirreno-Adriatico verschenen. De ploegen zijn ervan overtuigd dat die helmen veel tijdwinst kunnen opleveren. Maar ook met de juiste kledij zou je een stukje sneller moeten kunnen fietsen.

Zo heeft Rapha, een fabrikant van wielerkledij, een gloednieuwe trui gelanceerd. Het mouw- en schouderontwerp is vernieuwd om weerstand te minimaliseren en de trui is ook comfortabeler geworden. Het is naar eigen zeggen hun 'snelste trui ooit'.

"De stof vormt zich naar het lichaam van de renner waardoor de weerstand wordt geëlimineerd en de prestaties worden verbeterd", klinkt het. "De laag uitgesneden kraag is bedoeld om irritatie in de nek te voorkomen en de lichtgewicht, sneldrogende stof is gekozen voor ritten in warm weer."

(Lees verder onder de foto's)

Het 'Pro team aero jersey' werd uitvoerig getest in de windtunnel en uit die testen bleek dat die trui een renner/renster maar liefst 8 watt kan besparen! De besparing ten aanzien van de vorige versie van de trui bedraagt 4 watt.

Parijs-Roubaix

De trui heeft alvast een epische overwinning opgeleverd. Alison Jackson droeg namelijk een prototype toen ze in april vorig jaar vriend en vijand verbaasde door Parijs-Roubaix te winnen. Wil je er zelf ééntje kopen? Dan moet je 245 dollar (zo'n 225 euro) neertellen.

Achtergrond
  • Foto: Unsplash/Coen van de Broek