Patrick Lefevere over bijgeloof in zijn ploeg: 'Hij wilde geen blonde vrouwen in de volgauto'

Patrick Lefevere heeft als ploegbaas de nodige renners voorbij zien komen, en daar zat een aantal excentrieke personen tussen.

UAE Tour 2024 - stage 2 ITT

De baas van Soudal Quick-Step vertelt in de podcast Stamcafé Koers over onder andere Zenon Jaskula, die in 1993 derde werd in de Tour de France en zoals bekend ooit zijn glas champagne opat. Lefevere: "Hij was zeer bijgelovig en hij stootte zijn glas op een gegeven moment om aan tafel. Hij zei dat het ongeluk bracht en dat hij het daarom moest opeten."

"We dachten natuurlijk: dat zal toch niet echt waar zijn? Maar hij at zijn glas op. Michel Wuyts heeft het ook gezien. We dachten dat hij een inwendige bloeding zou krijgen... Hij wilde ook geen blonde vrouwen in de volgauto. Maar hij had niets te verbieden, want ik ben totaal niet bijgelovig."

Zoutvat

Al is Jaskula niet de enige, want ook Soudal Quick-Step-ploegleider Davide Bramati heeft zijn trekjes, aldus Lefevere. "Als die een zwarte kat ziet overlopen van links naar rechts, dan stopt hij tot een andere auto passeert. En als die van rechts naar links loopt, dan is het weer anders."

"Of als er een lijkwagen passeert met niemand erin, dan zitten de Italianen aan hun ballen. Want anders zouden ze de volgende zijn."

Dan zijn er nog de potjes zout die niet over tafel mogen gaan. "Het zoutvat mag je niet doorgeven, maar moet je neerzetten. Als je het omsmijt, dan moet je zout over je schouder smijten. Dat is nog, hè. In de ploeg zetten ze het zoutvat nog steeds neer."

Pelotonpraat
  • Photo: Ivan Benedetto//SCA/Cor Vos © 2024